Διάρκεια Θεραπείας | 20 - 40 λεπτά |
Διάρκεια Αποτελέσματος | Μόνιμο |
Επίπεδο Πόνου | Απόλυτα Ανεκτό |
Αναισθησία | Τοπική Αναισθησία |
Κόστος Συνεδρίας | Από 100€ |
Εμφάνιση Αποτελέσματος | Ορατό αμέσως μετά |
Διάρκεια Αποθεραπείας | Από 4 - 7 ημέρες |
Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει δεκάδες ελιές (σπίλους) στο σώμα του, χωρίς να συνδέονται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Ωστόσο κάποιες από αυτές μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν είτε προληπτικά για ιατρικούς λόγους για να μην εξαλλαγθούν σε κακοήθεια, είτε για αισθητικούς λόγους, είτε γιατί βρίσκονται σε σημείο που τραυματίζονται συχνά. Η αφαίρεση των σπίλων είναι μία πολύ γρήγορη και απλή ιατρική διαδικασία. Ανάλογα με τον τύπο του σπίλου, ο Γιατρός θα επιλέξει την καλύτερη μέθοδο αφαίρεσης, που θα είναι είτε χειρουργική αφαίρεση, είτε αφαίρεση με Laser.
Η αφαίρεση των σπίλων με Laser ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες που ο Γιατρός είναι βέβαιος για την καλοήθεια του σπίλου. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ελιά, αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί υποχρεωτικά με χειρουργικό τρόπο και σε βάθος και να σταλεί για βιοψία και ιστολογική διάγνωση. Στην αφαίρεση με Laser η ελιά καταστρέφεται ολοκληρωτικά από την θερμική ενέργεια του Laser και επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα να στείλουμε κάτι για βιοψία όταν κάνουμε Laser.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση με Laser δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για όλα τα είδη σπίλων. Κάποια είδη σπίλων αφαιρούνται εύκολα, ενώ η αφαίρεση κάποιων άλλων γίνεται με δυσκολία ή μπορεί και να μην γίνεται καθόλου. Την καταλληλότητα ή μη μιας ελιάς για αφαίρεση με Laser θα την αποφασίσει ο εξειδικευμένος Γιατρός, που θα πρέπει να είναι Δερματοχειρουργός ή Πλαστικός Χειρουργός. Η αφαίρεση σπίλων με Laser, όταν γίνει σωστά, δίνει ένα πραγματικά άριστο αισθητικά αποτέλεσμα, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή αφαίρεση είναι ο Γιατρός να έχει πείρα σε αυτόν τον τομέα, για να επιλέξει τους σπίλους που είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία αυτή.
Όταν οι σπίλοι είναι δυσπλαστικοί και υπάρχει η υποψία κακοήθειας, συστήνεται η χειρουργική αφαίρεσή τους από τον Δερματοχειρουργό ή τον Πλαστικό Χειρουργό, ώστε ο σπίλος να σταλεί για βιοψία. Συνήθως η χειρουργική αφαίρεση σπίλων είναι μια μικρού βαθμού χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics με τοπική αναισθησία και διαρκεί 20 – 40 λεπτά. Ακολουθεί η συρραφή του δέρματος με τεχνικές και ράμματα Πλαστικής Χειρουργικής, ώστε να εξασφαλιστεί η καλαισθησία του τραύματος και η καλή του επούλωση, που θα δώσει με την σειρά της ένα άριστο αισθητικά αποτέλεσμα. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων υπάρχει πιθανότητα να μείνει κάποιο σημάδι στην περιοχή, αυτό όμως εξαρτάται και από την επουλωτική ικανότητα του κάθε δέρματος.
Οι σπίλοι ή αλλιώς ελιές, είναι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από τον τοπικό πολλαπλασιασμό κυττάρων (μελανοκύτταρα) που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα. Σπίλους έχουν όλοι οι άνθρωποι. Για την ακρίβεια, έχει υπολογιστεί ότι ένας μέσος άνθρωπος έχει 10 έως 40 σπίλους στο σώμα του! Κάποιοι εμφανίζονται εκ γενετής (συγγενείς σπίλοι), ενώ κάποιοι άλλοι στο πέρασμα των χρόνων (επίκτητοι σπίλοι).
Αφορούν κυρίως άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο ή άτομα με οικογενειακό ιστορικό μεγάλου αριθμού σπίλων. Μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος, με μία μεγαλύτερη συχνότητα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Στα παιδιά μας δίνουμε πάντα όλοι μας πολύ μεγάλη προσοχή για την υγεία τους. Παρατηρούμε όμως τους σπίλους τους; Καθώς το παιδί μεγαλώνει είναι λογικό να εμφανίζονται διαρκώς νέοι σπίλοι, πολλοί από τους οποίους θα αυξάνονται σε μέγεθος, καθώς μεγαλώνει το παιδί και ενδεχομένως να αλλάζουν χρώμα. Αν όμως μια ελιά του παιδιού, είναι διαφορετική από τις άλλες, αλλάζει σε σχήμα, χρώμα ή μέγεθος, φαγουρίζει και ματώνει, θα πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να επισκεφθείτε εξειδικευμένο Δερματολόγο, προκειμένου να γίνει Δερματοσκόπηση.
Όταν είναι δυσπλαστική
Αν μια ελιά κατά την εξέταση σε Δερματολόγο και την Δερματοσκόπηση παρουσιάζει σημεία ύποπτα, που δείχνουν ότι δυνητικά μπορεί να μεταλλαχθεί σε κακοήθεια, τότε θα πρέπει να αφαιρείται προληπτικά.
Όταν είναι σε σημείο που τραυματίζεται συχνά
Αν η ελιά βρίσκεται σε σημείο όπου γδέρνεται συχνά (π.χ. στην περιοχή του λαιμού από κοσμήματα ή στην πλάτη από το σουτιέν) ή στα γένια και τραυματίζεται στη διάρκεια του ξυρίσματος ή στο τριχωτό της κεφαλής και τραυματίζεται στο καθημερινό χτένισμα ή στο κούρεμα.
Όταν δεν σας αρέσει αισθητικά
Αν η ελιά εντοπίζεται στο πρόσωπο ή σε άλλο σημείο του σώματος και ενώ είναι καλοήθης σας ενοχλεί αισθητικά.
Οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι οφείλονται στον τοπικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος. Είναι παρόντες από τη γέννηση και για αυτό ονομάζονται και συγγενείς σπίλοι και η συχνότητά τους είναι περίπου στο 1% των βρεφών.
Ο συγγενής σπίλος διακρίνεται σε μικρούς (< 1,5 εκ.), μεσαίους (1,5-10εκ.) και γιγαντιαίους (>20 εκ.). Το χρώμα τους είναι σκούρο, αναπτύσσονται αναλογικά με την ανάπτυξη του παιδιού και μπορεί να αποκτήσουν και τρίχες με την πάροδο των χρόνων. Η κύρια ανησυχία όσον αφορά στους συγγενείς σπίλους είναι το προκαρκινικό τους δυναμικό και ο αυξημένος κίνδυνος που έχουν για ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος. Η πιθανότητα αυτή είναι μεγαλύτερη στους γιγαντιαίους συγγενείς σπίλους και μικρότερη στους μεσαίους και στους μικρούς.
Οι επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι οφείλονται επίσης στον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, όμως κάνουν την εμφάνισή τους αργότερα στην παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή. Οι επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι (κοινές ελιές) είναι μικρές μελαγχρωματικές κηλίδες ή βλατίδες με σαφή όρια. Το χρώμα τους μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, ροζ, καφέ ή σκούρο καφέ και το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή ωοειδές με ομαλά όρια.
Ο κυανός σπίλος είναι μία κηλίδα ή βλατίδα με σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα. Ο συγκεκριμένος σπίλος μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητος. Εξαιτίας του σκούρου χρώματος του ανησυχεί και τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά συχνά και Γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς το συγχέουν με το Μελάνωμα. Αυτού του είδους ο σπίλος χρειάζεται είτε στενή παρακολούθηση, είτε προληπτική χειρουργική αφαίρεση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει όντως σε κακόηθες μελάνωμα δέρματος.
Οι σπίλοι Spitz είναι καλοήθεις σπίλοι που συνήθως παρατηρούνται στην παιδική ηλικία, αν και ενδέχεται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι και τον λαιμό. Ο κλασικός σπίλος Spitz περιγράφεται ως μία ομαλή, στρογγυλή, ροδόχροη επηρμένη βλατίδα, η οποία έχει την τάση να αναπτύσσεται γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες.
Ο σπιλοκυτταρικός σπίλος είναι μια μελαγχρωματική κηλίδα που φέρει πάνω της πολυάριθμες μικρότερες σκούρες καστανές κηλίδες ή βλατίδες. Ο σπίλος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα σε ποσοστό 5% και για το λόγο αυτό απαιτείται στενή παρακολούθηση και ακόμη καλύτερα προληπτική αφαίρεσή του.
Ο σπίλος του Becker εμφανίζεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος (συχνότερα όμως στο άνω μέρος του κορμού), ως μία καφεοειδή κηλίδα με διάμετρο από 2 έως 40 εκατοστά. Παρατηρείται στο 0,5% του πληθυσμού και προσβάλλει κυρίως τους άνδρες. Έχει ακανόνιστο σχήμα και μεγαλώνει επίσης ακανόνιστα, ενώ μπορεί να έχει στην επιφάνειά του και τριχοφυΐα.
Ο σπίλος του Ota και ο σπίλος του Ito είναι μελανοκυτταρικοί σπίλοι που έχουν μπλε ή σκούρο καστανό χρώμα και είναι συχνοί σπίλοι στους Ασιατικούς πληθυσμούς και εντοπίζονται βαθύτερα μέσα στο δέρμα από το φυσιολογικό (στο χόριο και όχι στην επιδερμίδα). Η διαφορά μεταξύ του σπίλου του Ota και του σπίλου του Ito είναι το σημείο που εντοπίζονται στο σώμα. Ο σπίλος του Ota συνήθως εντοπίζεται στο μέτωπο και την περιοχή γύρω από τα μάτια, ενώ ο σπίλος του Ito συνήθως εμφανίζεται στους ώμους και στο άνω μέρος των χεριών (μπράτσα).
Ο σπίλος Halo μοιάζει σαν ένας σπίλος ο οποίος περιβάλλεται από αποχρωματισμένο δέρμα. Είναι τελείως καλοήθης βλάβη, χωρίς φόβο για κακοήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις ο σπίλος αυτός μετά από χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί από μόνος του, χωρίς καμία παρέμβαση. Υπάρχει η θεωρία ότι πρόκειται για πρόβλημα του ανοσοποιητικού, διότι έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη αντισωμάτων τα οποία επιτίθενται ενάντια στα μελανοκύτταρα. Τα άτομα που έχουν τον συγκεκριμένο σπίλο έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν λεύκη.
Οι επιδερμιδικοί σπίλοι οφείλονται σε μια υπερβολική τοπική υπερπλασία της επιδερμίδας (το ανώτερο στρώμα του δέρματος). Οι σπίλοι αυτοί είναι παρόντες στο 50% των περιπτώσεων κατά τη γέννηση ή μπορεί να αναπτυχθούν και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να προεξέχουν και το χρώμα τους μπορεί να είναι σκουρόχρωμο ή καφεοειδές.
Είναι ένας τύπος επιδερμικού σπίλου, που οφείλεται σε διατεταμένα τριχοθυλάκια γεμάτα με κερατίνη. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνήθως αφορά το πρόσωπο, τον λαιμό και τα άνω άκρα. Οι βλάβες παρουσιάζονται ως ελαφρά υπεγερμένες κύστες, γεμάτες με κερατίνη και μοιάζουν με φαγέσωρες.
Ο σμηγματογόνος σπίλος είναι ένας τύπος επιδερμικού σπίλου, που οφείλεται σε υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων Παρουσιάζεται κατά τη γέννηση ή μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα στην παιδική ηλικία και συνήθως εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Ο σπίλος αυτός θα πρέπει πάντα να αφαιρείται προληπτικά, καθώς έχει ένα ποσοστό 10% πιθανότητας μετάλλαξης σε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
Για να χαρακτηριστεί ένας σπίλος ως άτυπος θα πρέπει να εμφανίζει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως: ασυμμετρία, ακανόνιστα όρια, ανομοιομορφία του χρώματος, διάμετρος μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών και πρόσφατη αύξηση του μεγέθους του (ο κανόνας των 5 σημείων ABCDE). Οι συγκεκριμένοι σπίλοι συνήθως εμφανίζονται στον κορμό, ειδικά στην πλάτη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο άτυποι σπίλοι πρέπει να αφαιρούνται προληπτικά, καθώς ενέχουν τον κίνδυνο μετάλλαξης σε μελάνωμα.
Εάν εμφανιστεί ένας νέος σπίλος (ελιά), ο οποίος είναι μαύρος, σκουρόχρωμος και έχει γενικότερα “ανώμαλη όψη” είναι σημαντικό να ζητήσετε την ιατρική συμβουλή Δερματολόγου. Επίσης εάν μια ελιά σας αλλάξει χρώμα, σχήμα ή μέγεθος ή παρουσιάζει συμπτώματα όπως κνησμό και αιμορραγία, θα πρέπει να σας εξετάσει και πάλι Δερματολόγος, για να αποκλειστεί η κακοήθεια και συγκεκριμένα το Μελάνωμα. Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους επιθετικότερους καρκίνους του δέρματος.
Δημιουργείται από άτυπα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που παράγουν την μελανίνη, δηλαδή την χρωστική στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας. Τα μελανοκύτταρα είναι εξάλλου και τα κύτταρα που ευθύνονται για το σχηματισμό των σπίλων.
Η γρήγορη διάγνωσή του μελανώματος κυριολεκτικά σώζει ζωές και για αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση όλων, σχετικά με την σημασία της αυτοεξέτασης του δέρματος, με τον κανόνα ABCDE.
Ο κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:
Α (Asymmetry – Ασυμμετρία) Το σχήμα του μισού σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό του σπίλου
Β (Border – Όρια) Τα όρια είναι ασαφή και ανομοιόμορφα και όχι ομαλά
C (Colour – Χρώμα) Υπάρχει ανομοιομορφία στο χρώμα, με πολλά χρώματα μαζί
D (Diameter – Διάμετρος) Η διάμετρος είναι συνήθως μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά (mm)
E (Evolving – Εξέλιξη) Η ελιά (σπίλος) αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή εμφάνιση, σε σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο Δερματολόγο.
Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση σε Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με Δερματοσκόπηση. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι ύποπτη για Μελάνωμα, θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της βλάβης και όχι ενός μέρους αυτής ως βιοψία (προσοχή σε ύποπτες για μελάνωμα μελαγχρωματικές βλάβες απαγορεύεται να γίνει βιοψία ενός μόνο μέρους της βλάβης και θα πρέπει αυτή να αφαιρείται ολόκληρη), προκειμένου να γίνει με ακρίβεια η ιστολογική διάγνωση σε περίπτωση που είναι μελάνωμα και ειδικά του βαθμού διήθησής του (Breslow Thickness).
Η σωστή εξέταση και διάγνωση των σπίλων ΔΕΝ θα πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση με γυμνό μάτι, αλλά με σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και αυτά είναι η Δερματοσκόπηση και η Χαρτογράφηση Σπίλων, εκεί όπου υπάρχουν οι σωστές ενδείξεις. Στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics θα βρείτε και τις δύο αυτές διαγνωστικές μεθόδους, που σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση της Dr Ζωγράφου στο θέμα των σπίλων και του δερματικού καρκίνου, σας εξασφαλίζουν μια ασφαλή διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, όπου αυτό απαιτείται.
Η δερματοσκόπηση είναι ψηφιακή μέθοδος διάγνωσης, που πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου με πολωμένο φως και ειδικούς φακούς, οι οποίοι μεγεθύνουν το δέρμα, ώστε να μπορεί ο Δερματολόγος να αξιολογήσει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των σπίλων, αλλά και το ανώτερο τμήμα του χορίου, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή με τη χρήση ενός απλού μεγεθυντικού φακού.
Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται διαγνωστική ακρίβεια, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή κλινική εξέταση του δέρματος. Χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους Δερματολόγους για τη διαφορική διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών, αλλά και για τη διάγνωση του δερματικού καρκίνου και του μελανώματος σε πρώιμο στάδιο.
Η ψηφιακή δερματοσκόπηση μαζί με την χαρτογράφηση σπίλων θεωρείται η πλέον αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος, αλλά και για την αποφυγή άσκοπης αφαίρεσης ακίνδυνων σπίλων, με την προϋπόθεση ότι διενεργείται από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο Δερματολόγο, που ξέρει να αξιολογεί σωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης.
Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια εξέταση με στόχο την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση όλων των σπίλων του σώματος, ιδίως σε άτομα με πολλές ελιές. Ουσιαστικά είναι μία προληπτική εξέταση για τον δερματικό καρκίνο και το μελάνωμα και θα πρέπει να εφαρμόζεται στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος.
Στην Ελλάδα υπάρχει δυστυχώς κατάχρηση αυτής της πολύτιμης διαγνωστικής μεθόδου και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εφαρμόζεται άσκοπα, σε άτομα με πολλοί λίγους σπίλους, που δεν την χρειάζονται. Η χαρτογράφηση σπίλων γίνεται μέσω μιας ψηφιακής συσκευής, εφοδιασμένης με κάμερα υψηλής ανάλυσης και εξελιγμένο λογισμικό. Η κάμερα λαμβάνει λεπτομερείς φωτογραφίες όλων των σπίλων του δέρματος.
Είναι συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μεταφέρει όλες τις φωτογραφίες των σπίλων με τα χαρακτηριστικά τους στο ιατρικό αρχείο του ασθενούς και στη βάση δεδομένων του συστήματος, ώστε να είναι διαθέσιμες σε μελλοντικό επανέλεγχο.
Η χαρτογράφηση σπίλων επιτρέπει στον Δερματολόγο να δημιουργήσει ένα ακριβές σύνολο φωτογραφιών όλων των σπίλων ενός ασθενούς. Έτσι, σε κάθε επαναλαμβανόμενη εξέταση μπορεί να συγκρίνει τις νέες ψηφιακές φωτογραφίες των σπίλων, με τις αντίστοιχες προηγούμενες και να εντοπίσει άμεσα όλους τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους ή μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους.
Η εξέταση είναι ασφαλής και οι πληροφορίες που παρέχει στον Δερματολόγο είναι απόλυτα ακριβείς, διευκολύνοντάς τον να εντοπίζει όλους τους ύποπτους σπίλους στο δέρμα του ασθενούς και να προβαίνει έγκαιρα σε διάγνωση και θεραπεία μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου.
Η χαρτογράφηση σπίλων θα πρέπει να γίνεται στα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Εάν η απάντηση σας είναι καταφατική στις περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο Δερματολογο.
Μεγάλο ρόλο στην έκβαση της αφαίρεσης και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα έχει και η σωστή επιλογή Γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να είναι Δερματοχειρουργός ή Πλαστικός Χειρουργός με άριστη γνώση της ανατομίας και πολυετή χειρουργική εμπειρία.
Μην πείθεστε από πολύ χαμηλές τιμές από επιτήδειους (πχ 50-60 ευρώ) και εμπιστεύεστε την υγεία σας στα χέρια μη ειδικών Γιατρών ή αρχάριων, καθώς μετά θα χρειαστεί να πληρώσετε διπλά και τριπλά σε εξειδικευμένους Γιατρούς για να σας διορθώσουν. Στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics η αφαίρεση των σπίλων γίνεται μόνο από την Επιστημονική Διευθύντρια Dr Ζωγράφου, που είναι η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα.
Στις Κλινικές μας εφαρμόζεται τόσο η αφαίρεση με Laser, όσο και η χειρουργική αφαίρεση με Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και το κόστος της αφαίρεσης μιας ελιάς ξεκινά από 100 ευρώ.
Οι Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics είναι εξειδικευμένες Κλινικές Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Στους χώρους μας γίνονται καθημερινά, διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από τους Δερματολόγους και τους Πλαστικούς Χειρουργούς των Κλινικών, που έχουν εξειδικευτεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης και όχι από ανειδίκευτους γιατρούς ή ακόμη χειρότερα μη γιατρούς, όπως συμβαίνει σε κάποιους άλλους ιατρικούς χώρους, που έχουν την φιλοσοφία της αλυσίδας.
Στις Κλινικές μας διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ιατρικά χειρουργικά Laser, όμοια με αυτά των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και η αφαίρεση των σπίλων γίνεται μόνο από την Dr Ζωγράφου, που είναι Επιστημονική Διευθύντρια των Κλινικών μας και η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα.Σε εμάς η αφαίρεση των σπίλων αντιμετωπίζεται ως ιατρική χειρουργική πράξη και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και η δέουσα προσοχή και επιμέλεια, τόσο κατά την αφαίρεση, όσο και στην περίοδο της αποθεραπείας του ασθενή μας. Εξάλλου μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι αφαιρέσεις μας και για αυτό οι Κλινικές μας διαθέτουν ιατρικά αναπλαστικά Laser, που χρησιμοποιούνται μετά τις αφαιρέσεις, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.
Meet the Derm & Plastic Way of Life – Σε εμάς η αφαίρεση σπίλων δεν είναι μόνο ιατρική υπηρεσία, αλλά περιποίησή σας σε premium χώρους, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ασφαλείας, εξαερισμών των χώρων και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που σας παρέχονται. Γιατί είναι σημαντικό για εσάς, πέρα από τα καλά μηχανήματα, να αισθάνεστε όμορφα και να σας περιποιούνται σε όμορφους και καλαίσθητους χώρους και όχι να κάνετε ιατρικές πράξεις σε χώρους παλιούς και καταθλιπτικούς, με αμφίβολες συνθήκες υγιεινής και ελέγχων.
Η φιλοσοφία μας είναι Luxury at Affordable Prices (Πολυτέλεια σε Προσιτές Τιμές) και αυτό που μας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους, είναι ότι εδώ θα βρείτε ιατρικές υπηρεσίες με τα υψηλότερα standards, σε χώρους πολυτελείας, με maximum αποτέλεσμα και σε προσιτές τιμές.Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κλείσετε το ραντεβού σας, σε μία από τις δύο υπερσύγχρονες Κλινικές μας, όπου και σας θα ενημερώσουμε για τα ιατρικά μας πρωτόκολλα!
Αλήθεια: Αυτό αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη δοξασία, στο πληθυσμό της Ελλάδας ότι η αφαίρεση ενός σπίλου ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας κακοήθειας. Πολύ συχνά ακούμε την φράση “Γιατρέ δεν θέλω να το αφαιρέσω, γιατί φοβάμαι μήπως γίνει καρκίνος”. Αυτή η άποψη είναι απόλυτα εσφαλμένη, καθώς η αφαίρεση ελιάς σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου.
Ο κυριότερος μάλλον λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται η εσφαλμένη αυτή άποψη, είναι ότι πολλά άτομα αφαίρεσαν κάποιο σπίλο, αφότου είχε μετατραπεί σε κακοήθεια. Βέβαια, όπως κάθε κακοήθεια, έτσι και η βλάβη αυτή είχε πλέον δώσει διαστάσεις που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Για το συγγενικό όμως περιβάλλον του ατόμου σχηματίζεται η άποψη ότι η κακοήθεια δημιουργήθηκε λόγω της αφαίρεσης του σπίλου και όχι ότι ο σπίλος αφαιρέθηκε λόγω του ότι ήδη είχε αναπτυχθεί κακοήθεια.
Επομένως είναι σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος αυτός, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας, καθώς εξαιτίας του πολλά άτομα, που έχουν αναπτύξει κακοήθεια, προσέρχονται στον Γιατρό με μεγάλη καθυστέρηση. Ως γνωστόν, ακόμα και η κακοηθέστερη βλάβη που είναι το μελάνωμα, εάν αφαιρεθεί σε αρχικό στάδιο, θεραπεύεται και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το μέλλον. Αντίθετα, εάν αφαιρεθεί σε προχωρημένο στάδιο, το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη και θα στοιχίσει τη ζωή του ατόμου.
Αλήθεια: Αυτό είναι ακόμη μια λανθασμένη άποψη και είναι γεγονός ότι 90% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τον συννεφιασμένο ουρανό και 50% τη σκιά της ομπρέλας μας. Επομένως η χρήση αντιηλιακού επιβάλλεται και στην συννεφιά και κάτω από την ομπρέλα και μέσα στην θάλασσα, εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει σωστή πρόληψη του δερματικού καρκίνου.
Αλήθεια: Τα σολάριουμ εκπέμπουν επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Η χρήση solarium δεν είναι καθόλου ασφαλής και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από νεαρά άτομα. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει Solarium έστω μία φορά, έχουν 20% ψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, έναντι όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Εάν η πρώτη χρήση του Solarium είναι σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 60%.
Αλήθεια: Δεν είναι όλοι οι σπίλοι κακοήθεις και στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των σπίλων είναι καλοήθεις και αβλαβείς. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τους σπίλους σας για αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την υφή, με τον κανόνα 5 σημείων ABCDE και να απευθύνεστε σε εξειδικευμένους Δερματολόγους εάν δείτε κάτι ύποπτο.
Αλήθεια: Σίγουρα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπίλων και καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο η αποφυγή του ήλιου τις επικίνδυνες ώρες και η χρήση αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αλλά δεν αποτρέπει την ανάπτυξη νέων σπίλων.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει παρέμβαση στο δέρμα που να αφήνει το δέρμα τελείως ανέπαφο, ώστε να μην φαίνεται απολύτως τίποτα μετά. Η επούλωση κάθε ατόμου είναι διαφορετική και κάποιοι άνθρωποι επουλώνουν καλύτερα από άλλους. Εξάλλου το Laser λειτουργεί καταστρέφοντας την ελιά με την θερμική ενέργεια του Laser και καθώς το δέρμα επουλώνει και πέσει η αρχική εσχάρα (κακάδι) που θα έχει δημιουργηθεί, τότε το δέρμα που υπάρχει από κάτω, θα είναι πιο υπολεύκο σε σχέση με την γύρω περιοχή.
Αυτό θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τα άτομα που πραγματοποιούν αυτή την θεραπεία, τα οποία και θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα, καθώς είναι ουτοπικό να πιστεύουν ότι δεν θα φαίνεται απολύτως τίποτα μετά. Αυτή η διαφορά βέβαια στο χρώμα του δέρματος βελτιώνεται με τον καιρό και σταδιακά η περιοχή συνήθως επανέρχεται. Σίγουρα η αφαίρεση με Laser (εκεί όπου μπορεί να γίνει – καθώς δεν αφαιρούνται όλες οι ελιές με Laser), υπερτερεί σε σχέση με την χειρουργική αφαίρεση με ράμματα ως προς την ύπαρξη σημαδιού μετά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Δέρματος:
Οι σπίλοι στα γεννητικά όργανα είναι πιο σπάνιοι από τους σπίλους άλλων περιοχών του σώματος. Σε εμφάνιση σπίλου στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να εξετάζεται από ειδικό Δερματολόγο, καθώς η περιοχή αυτή δεν εκτίθεται στον ήλιο και η εμφάνιση σπίλου μπορεί να υποκρύπτει κάποιο άλλο πιο σοβαρό νόσημα όπως μελάνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα γεννητικών οργάνων.
Όχι να μην ανησυχείτε καθόλου καθώς αυτό είναι φυσικό επακόλουθο των ορμονικών αλλαγών της εγκυμοσύνης και οι σπίλοι αυξάνουν σε μέγεθος στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ειδικά σε περιοχές όπως το στήθος και η κοιλιά που υφίστανται διάταση. Επίσης οι σπίλοι τείνουν να είναι πιο σκουρόχρωμοι την περίοδο αυτή, λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης στο σώμα. Τόσο το μέγεθος, όσο και το χρώμα των σπίλων επανέρχονται πλήρως μετά τον τοκετό στην πλειονότητα των περιπτώσεων και επομένως δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
Εάν παρόλα αυτά υπάρχει κάποια ελιά που σας ανησυχεί καθώς μεγαλώνει ασύμμετρα και έχει ανομοιομορφία στο χρώμα της, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο Δερματολόγο, ειδικό στην Δερματοσκόπηση Σπίλων. Στις Κλινικές μας, η εξέταση αυτή γίνεται από την Dr Ζωγράφου, πιστοποιημένη MOHS Χειρουργό, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην Χαρτογράφηση Σπίλων και στις αφαιρέσεις σπίλων και με Laser και με Πλαστική Χειρουργική.
Η αφαίρεση σπίλων είτε με Laser, είτε με χειρουργική αφαίρεση θεωρείται γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Η χρήση τοπικής αναισθησίας, διασφαλίζει ότι οι ασθενείς δεν αισθάνονται ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο Γιατρός θα χορηγήσει την τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνετε άνετοι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Μετά την αφαίρεση είναι σύνηθες, οι ασθενείς να αισθάνονται ελάχιστη ενόχληση και ευαισθησία στο χειρουργικό σημείο, ωστόσο είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτή η ελάχιστη ενόχληση μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια μέρα.
Όπως προαναφέραμε οι αφαιρέσεις σπίλων πραγματοποιούνται στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics με τοπική αναισθησία και με μεθόδους Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (τομέας στον οποίο είναι το Master της Dr Ζωγράφου) και έτσι μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας άμεσα.
Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση όλων των ατόμων που ενδιαφέρονται να αφαιρέσουν ένα σπίλο, ειδικά εάν αυτός είναι στην περιοχή του προσώπου και η αφαίρεση πρόκειται να γίνει για καθαρά αισθητικούς λόγους. Αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες οι οποίοι είναι οι εξής:
Εκτός από την αρχική διάγνωση και θεραπεία τους, ένας ακόμη λόγος που επισκέπτονται τις Κλινικές μας άτομα από όλη την Ελλάδα, είναι και η επιθυμία τους για διόρθωση μετεγχειρητικών ουλών, καθώς στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics διαθέτουμε υπερσύγχρονα αναπλαστικά Lasers, που μετά από κάποιες συνεδρίες εξαλείφουν τις παλιές ουλές. Μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι θεραπείες μας και για αυτό στις Κλινικές μας εφαρμόζονται ιατρικά αναπλαστικά πρωτόκολλα, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.
Ναι υπάρχει η πιθανότητα επανεμφάνισης μιας ελιάς μετά την αφαίρεσή της, ειδικά εάν αυτή πραγματοποιήθηκε με Laser, καθώς σε αντίθεση με το νυστέρι που πάει σε βάθος, το Laser καταστρέφει θερμικά την ελιά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια μελανοκύτταρα να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν σταδιακά μια μικρότερη ελιά σε μέγεθος και ηπιότερη σε χρώμα.
Εάν αυτό συμβεί τότε αυτή η μικρότερη ελιά μπορεί ξανά να αφαιρεθεί με Laser ή και χειρουργικά ανάλογα με την επιθυμία του ατόμου. Αλλά πιθανότητα επανεμφάνισης έχει και μια ελιά που αφαιρείται χειρουργικά όταν η αφαίρεσή της δεν έγινε σε καθαρά, υγιή όρια και έμεινε υπολειμματική περιοχή. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει ξανά δεύτερη χειρουργική αφαίρεση όταν χρειαστεί.
Εάν έχετε κάποια απορία για τη θεραπεία αυτή, που δεν απαντήθηκε στο κείμενο παραπάνω, στείλτε την ερώτηση σας στη Γιατρό. Μη στέλνετε ερωτήσεις για κόστος και τιμές θεραπείας, καθώς αυτές διαμορφώνονται μόνο μετά από αξιολόγηση, είτε από κοντά στις Κλινικές μας, είτε με Online Αξιολόγηση.
Κλείστε ραντεβού και ελάτε σε μία από τις Κλινικές μας ή εάν δεν έχετε χρόνο ή μένετε μακριά, ζητήστε πρώτα ραντεβού για βιντεοκλήση και ελάτε μετά για την θεραπεία σας.