Δερματολογια – Πλαστικη Χειρουργικη

Καρκίνος Δέρματος

Αφαίρεση Δερματικού Καρκίνου

100% ασφάλεια στην ολοκληρωτική αφαίρεση του δερματικού καρκίνου

Καρκίνος του Δέρματος. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης καρκίνος οι περισσότεροι από εμάς παγώνουν. Είναι από αυτές τις διαγνώσεις που ενώ ακούμε καθημερινά πλέον, πιστεύουμε ότι δεν θα χτυπήσει κάποια στιγμή και την πόρτα του δικού μας σπιτιού. Ο καρκίνος του δέρματος είναι περισσότερο συχνός από ότι νομίζουμε και 1 στους 5 ενήλικες Ευρωπαίους θα αναπτύξει κάποια στιγμή καρκίνο του δέρματος μέχρι την ηλικία των 70 ετών, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).
Διάρκεια Θεραπείας2 - 6 ώρες
Διάρκεια ΑποτελέσματοςΜόνιμο
Επίπεδο ΠόνουΑπόλυτα Ανεκτό
ΑναισθησίαΤοπική Αναισθησία
Κόστος ΣυνεδρίαςΑπό 500€
Εμφάνιση ΑποτελέσματοςΑμέσως Μετά
Διάρκεια ΑποθεραπείαςΑπό 4 - 7 ημέρες

Πριν και Μετά από Δερματικό Καρκίνο

Τα Αποτελέσματά μας Μιλούν από Μόνα τους!
Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση
Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση
Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Δερματικός Καρκίνος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση
Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση
Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση
Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Πριν την Αφαίρεση Καρκίνος του Δέρματος Φωτογραφία Μετά την Αφαίρεση

1 στις 4 επισκέψεις σε Δερματολόγο κάθε χρόνο, γίνονται για έλεγχο κάποιας ύποπτης ελιάς ή άλλου σημαδιού στο δέρμα!

Τι είναι ο Καρκίνος του Δέρματος

Τι είναι ο Καρκίνος Δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακοήθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας και οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (Βasal Cell Carcinoma – BCC), το Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (Squamous Cell Carcinoma SCC) και το Μελάνωμα (Melanoma). Η γνώση και κατανόηση των διαφορετικών μορφών καρκίνου του δέρματος και των χαρακτηριστικών τους, είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου, αλλά και την αποτελεσματική θεραπεία του.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC)

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Basal Cell Carcinoma – BCC) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του δέρματος, καθώς το 90% των καρκινωμάτων του δέρματος είναι βασικοκυτταρικά. Πρόκειται για έναν αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας, εξού και το όνομά του Βασικοκυτταρικό. Το BCC είναι συνήθως προκαλούμενο από υπερβολική έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία και εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 50 – 70 ετών.

Αν και αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια δίνει μεταστάσεις, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα μετά την διάγνωσή του, διότι εάν η αφαίρεσή του καθυστερήσει, καταστρέφει τους ιστούς σε μεγάλο βάθος, φτάνοντας συχνά μέχρι και τα οστά. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο και ειδικά στην περιοχή της μύτης και η αρχική εμφάνισή του είναι με τη μορφή μιας ερυθρής βλατίδας που σταδιακά μεγαλώνει. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι μία ανοικτή πληγή, η οποία δεν επουλώνει, μπορεί να αιμορραγεί κάποιες στιγμές και παραμένει ανοιχτή για πάνω από 3 εβδομάδες.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα BCC

Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση σε Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με δερματοσκόπηση. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ τυπική και χαρακτηριστική, ο Δερματολόγος βάζει κλινικά την διάγνωση του βασικοκυτταρικού και θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης με MOHS Χειρουργική, που είναι παγκοσμίως το gold standard στην αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος.
Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη δεν είναι τυπική και χαρακτηριστική κατά την δερματοσκόπηση, για να μπορέσει με ασφάλεια να τεθεί από τον Δερματολόγο η σωστή διάγνωση, τότε θα πρέπει να γίνει βιοψία από μια μικρή περιοχή της βλάβης και να στείλει το μικρό αυτό ιστοτεμάχιο δέρματος στο εργαστήριο για να γίνει ιστολογική διάγνωση.

Τύποι BCC

Τύποι Βασικοκυτταρικού Καρκινώματος

Οζώδες (ροδαλό οζίδιο): εμφανίζεται ως μία οζώδης διόγκωση στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς ερυθρό. Χρήζει αποκλειστικά και μόνο χειρουργικής αφαίρεσης για την οριστική του αντιμετώπιση.

Ελκωτικό (σαν πληγή που δεν κλείνει): αποτελεί ερυθρή, επίπεδη βλάβη που είναι σαν έλκος και συχνά αιμορραγεί. Χρήζει αποκλειστικά και μόνο χειρουργικής αφαίρεσης για την οριστική του αντιμετώπιση.

Μελαγχρωματικό (μοιάζει με σκουρόχρωμη ελιά): και λόγω του χρώματός του, πολλές φορές συγχέεται με το μελάνωμα. Χρήζει αποκλειστικά και μόνο χειρουργικής αφαίρεσης για την οριστική του αντιμετώπιση.

Τύπου Εντοπισμένης Σκληροδερμίας (μοιάζει με λευκή ουλή): έχει την όψη σκληρής λευκής πλάκας και μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει ορατό και να διαγνωσθεί σωστά. Χρήζει αποκλειστικά και μόνο χειρουργικής αφαίρεσης για την οριστική του αντιμετώπιση.

Επιφανειακά Επεκτεινόμενο (μοιάζει σαν βλάβη εκζέματος ή ψωρίασης): πρόκειται για πλάκα ερυθρή ελαφρά επηρμένη, με προσκολλημένα λέπια και είναι ο μόνος υπότυπος BCC που μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τοπική αγωγή (διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία, τοπικές κρέμες), χωρίς χειρουργική αφαίρεση.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα SCC!

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC)

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα ακανθοκύτταρα της επιδερμίδας, εξού και το όνομά του ακανθοκυτταρικό. Σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων, που εντοπίζονται κυρίως στους λεμφαδένες και αν μείνει χωρίς θεραπεία και σε απομακρυσμένα όργανα, όπως πνεύμονες και ήπαρ.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί είτε de novo πάνω σε υγιές δέρμα ή να προέλθει από μία ακτινική υπερκεράτωση (η οποία θεωρείται προκαρκινική κατάσταση), που αφέθηκε χωρίς θεραπεία και μετατράπηκε σε καρκίνο. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος (συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων του στόματος και των γεννητικών οργάνων).

Εντοπίζεται όμως συχνότερα σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως η μύτη, το μέτωπο, τα χείλη και τα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε περιοχές που είχαν υποστεί ηλιακό έγκαυμα παλαιότερα, που είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή που είχαν ακτινοβοληθεί με ακτινοθεραπεία για ιατρικούς λόγους.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα SCC

Είναι επίσης μια μορφή δερματικού καρκίνου που εμφανίζεται συχνά σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, για αυτό και οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά στο δέρμα τους ανά 6μηνο. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.
Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση σε Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με δερματοσκόπηση. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ τυπική και χαρακτηριστική, ο Δερματολόγος βάζει κλινικά την διάγνωση του ακανθοκυτταρικού και θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης με MOHS Χειρουργική, που είναι παγκοσμίως το gold standard στην αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος. Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη δεν είναι τυπική και χαρακτηριστική κατά την δερματοσκόπηση, θα πρέπει πρώτα να γίνει βιοψία και ιστολογική διάγνωση και ακολούθως χειρουργική αφαίρεση.

Την τελευταία δεκαετία (2013 – 2023), ο αριθμός νέων περιπτώσεων διηθητικού μελανώματος που διαγιγνώσκεται ετησίως αυξήθηκε κατά 27%.

Καρκίνος του Δέρματος Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας, εξού και το όνομά του. Τα μελανοκύτταρα είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος μας και για τον σχηματισμό των σπίλων. Παρόλο που ως τύπος καρκίνου του δέρματος έχει το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης, εντούτοις ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Είναι εξαιρετικά επιθετικός τύπος καρκίνου, που δίνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες και απομακρυσμένα όργανα, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ζωτικής σημασίας.

Οι παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, τα έντονα και συχνά εγκαύματα σε παιδική ηλικία, η χρήση solarium, η γενετική προδιάθεση και η ανοιχτή επιδερμίδα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Το μελάνωμα σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων και είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε άτομα 15 – 35 ετών. Συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα.

Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα. Κλινικά το μελάνωμα συνήθως εμφανίζεται με μια αλλαγή ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου (ελιάς) στο μέγεθος, στη μορφή και στο χρώμα του. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί de novo και ως νέος σπίλος, ο οποίος είναι μαύρος, σκουρόχρωμος και έχει γενικότερα “ανώμαλη όψη”. Η γρήγορη διάγνωσή του κυριολεκτικά σώζει ζωές και για αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση όλων μας, σχετικά με την σημασία της αυτοεξέτασης του δέρματος μας, με τον κανόνα ABCDE.

Ο κανόνας ABCDE

Ο κανόνας της αυτοεξέτασης ή αλλιώς, κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:

Α (Asymmetry – Ασυμμετρία)

Το σχήμα του μισού σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό του σπίλου

Β (Border – Όρια)

  Τα όρια είναι ασαφή και ανομοιόμορφα και όχι ομαλά

C (Colour – Χρώμα)

  Υπάρχει ανομοιομορφία στο χρώμα, με πολλά χρώματα μαζί

D (Diameter – Διάμετρος)

  Η διάμετρος είναι συνήθως μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά (mm) ή έχει αυξηθεί σε μέγεθος η ελιά σε σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα

E (Evolving – Εξέλιξη)

Η ελιά (σπίλος) αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή εμφάνιση

Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο Δερματολόγο.

Καρκίνος του Δέρματος Κανόνας ABCDE
Τι είναι η Δερματοσκόπηση
Τι να προσέξετε!

Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση σε Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με Δερματοσκόπηση. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ τυπική και χαρακτηριστική, ο Δερματολόγος βάζει κλινικά την διάγνωση του Μελανώματος και θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της βλάβης και όχι ενός μέρους αυτής ως βιοψία (προσοχή σε ύποπτες για μελάνωμα μελαγχρωματικές βλάβες απαγορεύεται να γίνει βιοψία ενός μόνο μέρους της βλάβης και θα πρέπει να αφαιρείται ολόκληρη), προκειμένου να γίνει με ακρίβεια η ιστολογική διάγνωση του μελανώματος και ειδικά του βαθμού διήθησής του (Breslow Thickness).

Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη δεν είναι τυπική και δεν είναι χαρακτηριστική κατά την δερματοσκόπηση, για να μπορέσει με ασφάλεια να την διαγνώσει ως Μελάνωμα ο Δερματολόγος, θα πρέπει και πάλι να γίνει χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της ύποπτης βλάβης (προσοχή και όχι ενός μόνο μέρους της με βιοψία) για να γίνει σωστή ιστολογική διάγνωση. Είναι καταστροφικές οι περιπτώσεις μελανωμάτων, στις οποίες δεν έγινε σωστή προσέγγιση από την αρχή από εξειδικευμένους Δερματολόγους και ακόμη καλύτερα Δερματοχειρουργούς και στις οποίες έγινε βιοψία μόνο ενός μέρους της βλάβης, με αποτέλεσμα μετά να έχει χαθεί η δυνατότητα σωστής ιστολογικής κατάταξης του Μελανώματος, με βάση τον βαθμό διήθησής του (Breslow Thickness), που είναι απαραίτητο για την σωστή μετέπειτα θεραπεία του μελανώματος. 

Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ποιο Γιατρό θα απευθυνθείτε από την αρχή. Ο καλύτερος Γιατρός για την σωστή διάγνωση είναι είτε πιστοποιημένος MOHS Χειρουργός, είτε Δερματοχειρουργός με μεγάλη εμπειρία στους Καρκίνους Δέρματος.

Ακτινικές Υπερκερατώσεις

Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες προκαρκινικές αλλοιώσεις στο δέρμα ηλικιωμένων ατόμων. Εκδηλώνονται συνήθως με τη μορφή ερυθηματωδών ή καφεοειδών κηλίδων ή πλακών, που έχουν τραχύτητα στην ψηλάφηση του δέρματος και ξηροδερμία από τα προσκολλημένα λέπια στην επιφάνεια τους. Συνήθως είναι πολλαπλές και ενίοτε προκαλούν κνησμό. Τυπικά εμφανίζονται σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος, σε άτομα άνω των 50 ετών και συνήθως σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, λόγω της χρόνιας έκθεσης των ατόμων στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. Συνηθέστερα εμφανίζονται στο πρόσωπο, αυτιά, χείλη και ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Εάν δεν διαγνωστούν εγκαίρως και αφεθούν χωρίς θεραπεία, έχουν 10% πιθανότητα να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ακτινικές Υπερκερατώσεις
Δερματικός Καρκίνος Παράγοντες Κινδύνου

Ποιοι είναι οι Προδιαθεσικοί Παράγοντες Ανάπτυξης Δερματικού Καρκίνου;

Η υπεριώδης ακτινοβολία : Η έντονη και χρόνια έκθεση στον ήλιο, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ειδικά όταν συνοδεύεται από συχνά ηλιακά εγκαύματα, θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας.

Τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του ατόμου : Άτομα με λευκό χρώμα δέρματος, ξανθοκόκκινο χρώμα μαλλιών και φακίδες, έχουν μικρότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα τους και κατά συνέπεια καίγονται εύκολα στον ήλιο και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Η κληρονομικότητα : Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της γενετικής προδιάθεσης. Έχει αποδειχθεί πως η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, οφείλεται και σε κληρονομικά αίτια. Πιο συγκεκριμένα, άτομα των οποίων κάποιος από τους γονείς ή τα αδέρφια έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και τα ίδια. Η κληρονομική αυτή συσχέτιση ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του μελανώματος.

Χρήση Solarium : Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει Solarium έστω μία φορά, έχουν 20% ψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, έναντι όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Εάν η πρώτη χρήση του Solarium είναι σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 60%.

Η ακτινοδερματίτιδα που προκαλείται από θεραπευτική χρήση ακτίνων για ακτινοθεραπευτικούς λόγους (πχ ακτινοθεραπεία μετά από καρκίνο μαστού), καθιστά πιο ευάλωτο το δέρμα στην μετέπειτα εμφάνιση δερματικού καρκίνου. 

Οι μετεγκαυματικές ουλές και τα άτονα έλκη επίσης καθιστούν το δέρμα ευάλωτο στην μετέπειτα εμφάνιση δερματικού καρκίνου.

H συνύπαρξη ανοσοκαταστολής και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα SCC.

Η επαγγελματική απασχόληση του ατόμου : Τα επαγγέλματα που είναι καθημερινά εκτεθειμένα στον ήλιο (εργάτες υπαίθρου, αγρότες, τεχνίτες κατασκευαστικού κλάδου) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος

Οι καλύτερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του Δερματικού Καρκίνου!

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Προσοχή, οι παρακάτω μέθοδοι θα πρέπει να επιλεγούν ΜΟΝΟ για το επιφανειακά επεκτεινόμενο BCC και ΟΧΙ για τους άλλους υπότυπους του BCC, το SCC και το Μελάνωμα.

Χειρουργική Αφαίρεση Mohs

Με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, το gold standard πλεον για τη χειρουργική αφαίρεση του δερματικού καρκίνου είναι η Mohs Μικρογραφική Χειρουργική, μια εξαιρετικά αποτελεσματική χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος, που προσφέρει ποσοστό ίασης 99,7%.
Η μικρογραφική χειρουργική Mohs περιλαμβάνει την αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων σε στρώματα. Κάθε δείγμα ιστού που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης Mohs, εξετάζεται την ίδια χρονική στιγμή στο μικροσκόπιο για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Εάν βρεθούν καρκινικά κύτταρα, τότε η ακριβής θέση τους έχει ήδη χαρτογραφηθεί, ώστε η περαιτέρω χειρουργική επέμβαση να γίνεται μόνο όπου χρειάζεται. Η διαδικασία συνεχίζεται, μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη καρκινικών κυττάρων.
Η κύρια διαφορά μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης Mohs και της απλής συμβατικής χειρουργικής για τον καρκίνο του δέρματος, είναι ότι ο αφαιρούμενος ιστός εξετάζεται στο μικροσκόπιο, αμέσως κατά τη διάρκεια της επέμβασης και όχι μετά.

Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός μπορεί να είναι σίγουρος, ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί και αυτό δίνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ίασης, που είναι περίπου 99,7% σε σύγκριση με μόνο 70%, που έχει η απλή συμβατική χειρουργική επέμβαση.
Επιπλέον, η χειρουργική επέμβαση Mohs αποφεύγει την αφαίρεση περίσσειας υγιούς ιστού, γύρω από τα όρια του καρκίνου και ως εκ τούτου συνδέεται με καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα και έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επουλωθεί η περιοχή με ελάχιστες ουλές, σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση. Για αυτό και η Mohs Μικρογραφική Χειρουργική είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με δερματικό καρκίνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics η ιατρική σας εξέταση και διάγνωση με Δερματοσκόπηση θα γίνει από την Dr Ζωγράφου, που είναι η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα, που φέρει το επίσημο training και την εκπαίδευση στην Mohs Χειρουργική. Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται στο διαδίκτυο είναι από γιατρούς, που δεν είναι στην πραγματικότητα Mohs Χειρουργοί και που δεν ξέρουν να κάνουν την ιστολογική εξέταση στο μικροσκόπιο οι ίδιοι, αλλά αποστέλλουν τα παρασκευάσματα σε τρίτους, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Mohs, δηλαδή η διαγνωστική ακρίβεια.

Χειρουργική Αφαίρεση με Απλή Εκτομή

Όπως προαναφέραμε η χειρουργική αφαίρεση με MOHS αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή σε περιπτώσεις δερματικών καρκίνων, η οποία προσφέρει ποσοστό ίασης 99.7%. Όμως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί MOHS, τότε η δεύτερη θεραπευτική επιλογή θα πρέπει να είναι η αφαίρεση με απλή εκτομή, η οποία έχει ποσοστό ίασης 70%. Στην απλή εκτομή η χειρουργική αφαίρεση βασίζεται στην κλινική εκτίμηση του χειρουργού για το ποια είναι τα κλινικά όρια του καρκίνου και με βάση αυτά, αφαιρεί ακόμη 4-10 χιλιοστά δέρματος γύρω από την ορατή βλάβη και στέλνει το ιστοτεμάχιο δέρματος που αφαιρεί, για ιστολογική εξέταση. Κατόπιν προχωρά σε αποκατάσταση του ελλείμματος που έχει προκύψει και “κλείνει” την περιοχή, αναμένοντας το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης, που θα δείξει την ολοκληρωτική αφαίρεση ή μη του καρκίνου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι κατά την ιστολογική εξέταση του ιστοτεμαχίου, εξετάζεται δειγματοληπτικά μόνο το 30% του ιστού και όχι το 100% του ιστού, όπως εξετάζεται στην MOHS μέθοδο. Για αυτό εξάλλου και το ποσοστό ίασης με την απλή μέθοδο εκτομής είναι 70% και ο κίνδυνος υποτροπής και επανεμφάνισης του καρκίνου μεγαλύτερος.

Χειρουργική Αφαίρεση Δερματικού Καρκίνου

Σε κάθε περίπτωση όμως η χειρουργική αφαίρεση έστω και η απλή, είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης των καρκίνων του δέρματος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να σας αντιμετωπίζουν τους καρκίνους του δέρματος με άλλες, ΜΗ χειρουργικές μεθόδους (πχ διαθερμοπηξία, καυτηρίαση, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, αφαίρεση με Laser, απόξεση κτλ). 

Δυστυχώς πολλοί ασθενείς με δερματικό καρκίνο, λόγω μη σωστής πληροφόρησης αντιμετωπίζονται λανθασμένα από Δερματολόγους ή ακόμη και Γενικούς Γιατρούς ή Γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Συνήθως οι Γιατροί που δεν είναι Δερματοχειρουργοί, καθώς δεν γνωρίζουν να χειρουργήσουν, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους δερματικούς καρκίνους με μη χειρουργικές μεθόδους, από το να παραπέμψουν τους ασθενείς αυτούς σε Δερματοχειρουργούς.

Αυτές οι μέθοδοι όμως δεν είναι αποτελεσματικές για την ίαση του δερματικού καρκίνου, με αποτέλεσμα ο καρκίνος να παραμένει στο δέρμα, να διηθεί σε βάθος την περιοχή τοπικά και να υποτροπιάζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε ακόμη χειρότερη και πιο επιθετική μορφή. Είναι πολλές οι φορές που απευθύνονται ασθενείς στις Κλινικές μας για αφαίρεση με την μέθοδο MOHS για δερματικούς καρκίνους, που για χρόνια έχουν αντιμετωπιστεί λανθασμένα με κρυοθεραπείες και καυτηριασμούς από Δερματολόγους, αντί να έχουν παραπεμφθεί εξαρχής για χειρουργείο.

Meet the Doctor
Dr. Ζωγράφου Αγγελική MD
MSc in Minimally Invasive Surgery, PhD in Plastic Surgery
Δρ Ζωγράφου Derm Plastic Clinic

Σπούδασα Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησα με Άριστα και δυο υποτροφίες.

Η αγάπη μου και το πάθος μου για την Πλαστική Χειρουργική, με οδήγησε σε δυο περαιτέρω εκπαιδεύσεις, το Μεταπτυχιακό μου Master στην Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική, από το οποίο αποφοίτησα με Διάκριση και Άριστα και το Διδακτορικό μου στην Πλαστική Χειρουργική, από το οποίο επίσης αποφοίτησα με Διάκριση και Άριστα.

Συνέχισα τις ιατρικές μου εξειδικεύσεις στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για 6 χρονια, με περαιτέρω εκπαίδευση στην Δερματολογια, την Δερματοχειρουργική και την MOHS Χειρουργική (εξειδικευμένη μέθοδο για την αφαίρεση των δερματικών καρκίνων). Κατόπιν συνέχισα για ένα χρόνο στην Αμερική, για εξειδίκευση στις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE, σε μια από τις κορυφαίες Κλινικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Ακολούθως επέστρεψα στο Λονδίνο, όπου εργάστηκα για δύο χρόνια ως Διευθύντρια στην διάσημη Harley Street σε ιδιωτικές Κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής και κατόπιν συνέχισα για δύο ακόμη χρόνια στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην Ζυρίχη, ως Διευθύντρια σε κορυφαίες ιδιωτικές Κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής.

Η πολυετής παραμονή μου στο εξωτερικό, οι πολλαπλές εξειδικεύσεις μου, η επαφή μου με ασθενείς από όλο τον κόσμο και η επιθυμία μου να προσφέρω στην πατρίδα μου, μου έδωσαν τις βάσεις για να δημιουργήσω τις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinic το 2018, οι οποίες είναι πρότυπες Κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής & Αισθητικής Δερματολογίας. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει στιγμή να επιδιώκω το καλύτερο, να επιμορφώνομαι συνεχώς, να αναζητώ την καινοτομία και να φροντίζω για την απόλυτη ασφάλεια της κάθε ιατρικής πράξης, μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια.

Εκτός από τις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinic, είμαι Διευθύντρια του Τμήματος Mohs Χειρουργικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, καθώς είμαι η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα, αλλά και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδεύοντας Φοιτητές Ιατρικής και Ειδικευόμενους Γιατρούς. Διαθέτω πάνω από 15 χρόνια διεθνούς ιατρικής εμπειρίας σε όλο το εύρος τόσο των επανορθωτικών, όσο και των αισθητικών χειρουργείων της Πλαστικής Χειρουργικής, της MOHS Χειρουργικής, της Δερματοχειρουργικής και της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και έχω πραγματοποιήσει πάνω από 5.000 επεμβάσεις ως Πρώτος Χειρουργός σε Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία και Αμερική. Θα χαρώ να σας γνωρίσω, να σας εξυπηρετήσω και να μπορέσω να σας φανώ χρήσιμη.

ΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Προσοχή, οι παρακάτω μέθοδοι θα πρέπει να επιλεγούν ΜΟΝΟ για το επιφανειακά επεκτεινόμενο BCC και ΟΧΙ για τους άλλους υπότυπους του BCC, το SCC και το Μελάνωμα.

Καρκίνος του Δέρματος Ακτινοβολία

Ακτινοβολία

Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτινοβολία για τη θεραπεία του δερματικού καρκίνου και συγκεκριμένα του ακανθοκυτταρικού καρκίνου, που είναι ο πιο ακτινοευαίσθητος καρκίνος του δέρματος και ανταποκρίνεται καλά στην ακτινοθεραπεία. Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του δέρματος ακτινοευαίσθητοι και για αυτό η προσέγγιση αυτή της ακτινοβολίας, χρησιμοποιείται περισσότερο συνεπικουρικά στην θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, παρά ως πρωταρχική θεραπεία. Το βασικοκυτταρικό είναι λιγότερα καλά ανταποκρινόμενο στην ακτινοβολία, ενώ στο μελάνωμα η ακτινοβολία βρίσκει εφαρμογή μόνο στα πλαίσια παρηγορητικής θεραπείας, όταν ο ασθενής βρίσκεται πλέον σε ανεγχείρητο στάδιο.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την καταστροφή ή τον περιορισμό της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και συνήθως χρησιμοποιείται είτε για την μείωση του μεγέθους ενός όγκου πριν από χειρουργική αφαίρεση ή ως παρηγορητική θεραπεία σε ανεγχείρητα στάδια, που δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Καυτηριασμός με Διαθερμοπηξία

Η απόξεση και ο ηλεκτροκαυτηριασμός, γνωστή και ως διαθερμοπηξία, είναι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά στην Δερματολογία για την θεραπεία καλοήθων δερματικών προβλημάτων και ΟΧΙ καρκίνων. Κατά την διαδικασία ηλεκτροκαυτηριασμού χρησιμοποιείται ρεύμα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει θερμότητα που καίει και καταστρέφει τον κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για καλοήθεις βλάβες του δέρματος (όπως θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα και υπερκερατώσεις) και σε καμία περίπτωση στον καρκίνο, καθώς ΔΕΝ είναι θεραπευτική μέθοδος για τον καρκίνο.

Στα αρνητικά της διαδικασίας αυτής είναι και το γεγονός ότι η μέθοδος της ηλεκτροκαυτηρίασης δημιουργεί ουλές στο δέρμα, που φαίνονται άσχημα μετά. Για αυτό και στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics δεν χρησιμοποιούμε καν την μέθοδο αυτή (ούτε στις καλοήθεις βλάβες).

Καρκίνος του Δέρματος Καυτηριασμός
Καρκίνος του Δέρματος Κρυοπηξία

Κρυοπηξία - Κρυοθεραπεία

Ακόμη μια παλιά μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά στην Δερματολογία για την θεραπεία καλοήθων δερματικών προβλημάτων και ΟΧΙ καρκίνων. Στην μέθοδο αυτή τα επιφανειακά κύτταρα καταστρέφονται με ψύξη και με ειδικό cryospray που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο, παγώνοντας και καταστρέφοντας τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για καλοήθεις βλάβες του δέρματος (όπως θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα και υπερκερατώσεις) και σε καμία περίπτωση στον καρκίνο, καθώς δεν είναι θεραπευτική μέθοδος για τον καρκίνο.

Στα αρνητικά της διαδικασίας αυτής είναι και το γεγονός ότι η μέθοδος της κρυοθεραπείας δημιουργεί ουλές στο δέρμα, που φαίνονται άσχημα μετά. Για αυτό και στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics δεν χρησιμοποιούμε καν την μέθοδο αυτή (ούτε στις καλοήθεις βλάβες).

Τοπική Εφαρμογή Φαρμακευτικής Κρέμας

Η ιμικιμόδη (Ιmiquimod – Aldara): είναι εγκεκριμένη από τον οργανισμό φαρμάκων των Η.Π.Α (F.D.A) ΜΟΝΟ για τα επιφανειακά επεκτεινόμενα βασικοκυτταρικά (BCC) και για τις ακτινικές υπερκερατώσεις (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και δρα διεγείροντας το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού, για να μπορέσει να καταστρέψει τοπικά τα μη υγιή κύτταρα. Η θεραπεία αυτή απαιτεί εφαρμογή της κρέμας τοπικά πάνω από την βλάβη, συνήθως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από τον Γιατρό και μπορεί να προκαλέσει τοπικούς ερεθισμούς στο δέρμα.
Η 5 – φλουορουρακίλη (Fluorouracil 5-FU): είναι εγκεκριμένη από τον οργανισμό φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA) ΜΟΝΟ για τα επιφανειακά επεκτεινόμενα βασικοκυτταρικά (BCC) και για τις ακτινικές υπερκερατώσεις (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και δρα μειώνοντας τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, για να μπορέσει να καταστρέψει τοπικά τα μη υγιή κύτταρα. Η εφαρμογή της κρέμας τοπικά πάνω από την βλάβη απαιτείται να επαναλαμβάνεται καθημερινά, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δύο φορές την ημέρα για τρεις έως έξι εβδομάδες.

Καρκίνος του Δέρματος Τοπική Εφαρμογή Κρέμας
Καρκίνος του Δέρματος Φωτοδυναμική Θεραπεία

Φωτοδυναμική Θεραπεία

Η φωτοδυναμική θεραπεία (Photodynamic Therapy – PDT) είναι μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αποκλειστικά και μόνο του επιφανειακά επεκτεινόμενου βασικοκυτταρικού καρκίνου (που είναι ο μόνος επιφανειακός καρκίνος) και των προκαρκινικών αλλοιώσεων (ακτινικές υπερκερατώσεις).

Η βλάβη την οποία θέλουμε να καταστρέψουμε επαλείφεται με μια φωτοευαίσθητη ουσία για διάστημα τεσσάρων έως έξη ωρών, ανάλογα με το πάχος της αλλοίωσης. Στη συνέχεια, η αλλοίωση φωτίζεται με την ειδική συσκευή φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία έχει ρυθμιστεί στο κατάλληλο μήκος κύματος για την συγκεκριμένη φωτοευαίσθητη ουσία και η οποία αντιδρά με το φως και προκαλεί χημικές αλλαγές στα μη υγιή κύτταρα.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν στον κατακερματισμό και την καταστροφή των μη υγιών κυττάρων. H φωτοδυναμική θεραπεία έχει θέση αποκλειστικά και μόνο στην θεραπεία του επιφανειακά επεκτεινόμενου βασικοκυτταρικού καρκίνου και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στους υπόλοιπους 4 υπότυπους του βασικοκυτταρικού καρκίνου, αλλά ούτε και στο ακανθοκυτταρικό και στο μελάνωμα. Στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics θα βρείτε το αυθεντικό ιατρικό μηχάνημα φωτοδυναμικής θεραπείας και εξειδικευμένους Γιατρούς στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων του.

Γιατί να επιλέξω τις Κλινικές Derm & Plastic για Αφαίρεση Δερματικού Καρκίνου;

Γιατί να επιλέξω Derm Plastic Clinic για Αφαίρεση Δερματικού Καρκίνου

Οι Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics είναι εξειδικευμένες Κλινικές Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Στους χώρους μας γίνονται καθημερινά, διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από τους Δερματολόγους και τους Πλαστικούς Χειρουργούς των Κλινικών, που έχουν εξειδικευτεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης και όχι από ανειδίκευτους γιατρούς ή ακόμη χειρότερα μη γιατρούς, όπως συμβαίνει σε κάποιους άλλους ιατρικούς χώρους, που έχουν την φιλοσοφία της αλυσίδας.

Στις Κλινικές μας διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ιατρικά χειρουργικά Laser, όμοια με αυτά των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και η αφαίρεση των δερματικών καρκίνων γίνεται μόνο από την Dr Ζωγράφου, που είναι Επιστημονική Διευθύντρια των Κλινικών μας και η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα.

Σε εμάς η αφαίρεση των δερματικών καρκίνων αντιμετωπίζεται ως ιατρική χειρουργική πράξη και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και η δέουσα προσοχή και επιμέλεια, τόσο κατά την αφαίρεση, όσο και στην περίοδο της αποθεραπείας του ασθενή μας. Εξάλλου μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι αφαιρέσεις μας και για αυτό οι Κλινικές μας διαθέτουν ιατρικά αναπλαστικά Laser, που χρησιμοποιούνται μετά τις αφαιρέσεις, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.

Meet the Derm & Plastic Way of Life – Σε εμάς η αφαίρεση δερματικών καρκίνων δεν είναι μόνο ιατρική υπηρεσία, αλλά περιποίησή σας σε premium χώρους, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ασφαλείας, εξαερισμών των χώρων και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που σας παρέχονται. Γιατί είναι σημαντικό για εσάς, πέρα από τα καλά μηχανήματα, να αισθάνεστε όμορφα και να σας περιποιούνται σε όμορφους και καλαίσθητους χώρους και όχι να κάνετε ιατρικές πράξεις σε χώρους παλιούς και καταθλιπτικούς, με αμφίβολες συνθήκες υγιεινής και ελέγχων.

Η φιλοσοφία μας είναι Luxury at Affordable Prices (Πολυτέλεια σε Προσιτές Τιμές) και αυτό που μας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους, είναι ότι εδώ θα βρείτε ιατρικές υπηρεσίες με τα υψηλότερα standards, σε χώρους πολυτελείας, με maximum αποτέλεσμα και σε προσιτές τιμές. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κλείσετε το ραντεβού σας, σε μία από τις δύο υπερσύγχρονες Κλινικές μας, όπου και σας θα ενημερώσουμε για τα ιατρικά μας πρωτόκολλα!

Τα λόγια σας μας κάνουν υπερήφανους!
Google Reviews

Derm & Plastic TV

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας!

Μύθοι & Αλήθειες για τον Δερματικό Καρκίνο

Μύθος: Εάν αφαιρέσεις μια αθώα ελιά, τότε εκεί θα βγει Καρκίνος του Δέρματος

Αλήθεια: Αυτό αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη δοξασία, στο πληθυσμό της Ελλάδας ότι η αφαίρεση ενός σπίλου ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας κακοήθειας. Πολύ συχνά ακούμε την φράση “Γιατρέ δεν θέλω να το αφαιρέσω, γιατί φοβάμαι μήπως γίνει καρκίνος”. Αυτή η άποψη είναι απόλυτα εσφαλμένη, καθώς η αφαίρεση ελιάς σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου. Ο κυριότερος μάλλον λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται η εσφαλμένη αυτή άποψη, είναι ότι πολλά άτομα αφαίρεσαν κάποιο σπίλο, αφότου είχε μετατραπεί σε κακοήθεια. Βέβαια, όπως κάθε κακοήθεια, έτσι και η βλάβη αυτή είχε πλέον δώσει διαστάσεις που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Για το συγγενικό όμως περιβάλλον του ατόμου σχηματίζεται η άποψη ότι η κακοήθεια δημιουργήθηκε λόγω της αφαίρεσης του σπίλου και όχι ότι ο σπίλος αφαιρέθηκε λόγω του ότι ήδη είχε αναπτυχθεί κακοήθεια. Επομένως είναι σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος αυτός, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας, καθώς εξαιτίας του πολλά άτομα, που έχουν αναπτύξει κακοήθεια, προσέρχονται στον Γιατρό με μεγάλη καθυστέρηση. Ως γνωστόν, ακόμα και η κακοηθέστερη βλάβη που είναι το μελάνωμα, εάν αφαιρεθεί σε αρχικό στάδιο, θεραπεύεται και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το μέλλον. Αντίθετα, εάν αφαιρεθεί σε προχωρημένο στάδιο, το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη και θα στοιχίσει τη ζωή του ατόμου.

Μύθος: Στη σκιά ή όταν έχει συννεφιά δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό, όπως επίσης και μέσα στην θάλασσα

Αλήθεια: Αυτό είναι ακόμη μια λανθασμένη άποψη και είναι γεγονός ότι 90% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τον συννεφιασμένο ουρανό και 50% τη σκιά της ομπρέλας μας. Επομένως η χρήση αντιηλιακού επιβάλλεται και στην συννεφιά και κάτω από την ομπρέλα και μέσα στην θάλασσα, εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει σωστή πρόληψη του δερματικού καρκίνου.

Μύθος: Μόνο άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα προσβάλλονται από Καρκίνο του Δέρματος

Αλήθεια: Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο αυτά τα άτομα διατρέχουν κίνδυνο. Άτομα με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα μπορεί επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος και μπορεί ο καρκίνος να είναι και πιο επιθετικός, όταν εμφανιστεί σε αυτούς.

Μύθος: Τo solarium είναι ένας ασφαλής τρόπος για μαύρισμα

Αλήθεια: Το solarium εκπέμπει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Η χρήση solarium δεν είναι καθόλου ασφαλής και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από νεαρά άτομα. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει Solarium έστω μία φορά, έχουν 20% ψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, έναντι όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Εάν η πρώτη χρήση του Solarium είναι σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 60%.

Μύθος: Ο Καρκίνος του Δέρματος επηρεάζει μόνο ηλικιωμένους

Αλήθεια: Ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την ηλικία, μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρών ενηλίκων, ακόμη και και των παιδιών. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλλει στον καρκίνο του δέρματος σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά το μελάνωμα σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων και είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε άτομα 15-34 ετών.

Μύθος: Δεν εμφανίζεται Καρκίνος του Δέρματος σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο

Αλήθεια: Ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καρκίνο του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί και σε δέρμα που δεν εκτίθεται στον ήλιο, όπως τα πέλματα των ποδιών, οι παλάμες των χεριών, ακόμη και στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε περιοχές που έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, όπως μέσα στο τριχωτό της κεφαλής.

Συχνές Ερωτήσεις για τον Δερματικό Καρκίνο

Ο καρκίνος του δέρματος, ειδικά όταν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται στα αρχικά του στάδια, είναι ιάσιμος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου όταν γίνεται η διάγνωση. Ειδικά το μελάνωμα, μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου θεωρείται γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Η χρήση τοπικής αναισθησίας, διασφαλίζει ότι οι ασθενείς δεν αισθάνονται ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η Χειρουργός Dr Ζωγράφου θα χορηγήσει την τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνετε άνετοι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά το χειρουργείο είναι σύνηθες, οι ασθενείς να αισθάνονται ελάχιστη ενόχληση και ευαισθησία στο χειρουργικό σημείο. Αυτό μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια μέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο η χειρουργική επέμβαση Mohs, αλλά και η απλή συμβατική χειρουργική αφαίρεση εκτελούνται ως Day Case Surgery, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως δεν χρειάζεται να μείνετε καθόλου στο νοσοκομείο. Το χειρουργείο Mohs διεξάγεται σε εξειδικευμένο χειρουργικό κέντρο (στο Νοσοκομείο Υγεία) το οποίο είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (κρυότομο, παθολογοανατομικό εργαστήριο κ.λπ.).

Η διάρκεια της παραμονής σας στο Νοσοκομείο, συνήθως διαρκεί 2 – 6 ώρες και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πολυπλοκότητας της περίπτωσής σας και του αριθμού των σταδίων Mohs, που απαιτούνται για την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου. Κάθε στάδιο Mohs περιλαμβάνει αφαίρεση ιστού, εξέταση στο μικροσκόπιο και πιθανή επιπλέον αφαίρεση, αν εντοπιστούν καρκινικά κύτταρα.

Ενώ η αρχική διαδικασία αφαίρεσης και εξέτασης μπορεί συνήθως να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χειρουργική επέμβαση Mohs είναι μια εξαιρετικά ακριβής και σχολαστική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να διαφέρει σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση και πρέπει επίσης να εκτιμήσουμε τον χρόνο, που μετά απαιτείται και για την αποκατάσταση του τελικού ελλείμματος.

Αυτό εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος, αλλά και τον τύπο καρκίνου. Στο Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα η σωστή χειρουργική αφαίρεση σημαίνει και ίαση και το ίδιο συμβαίνει και στην πλειονότητα των Ακανθοκυτταρικών Καρκινωμάτων. Άρα στους δυο αυτούς καρκίνους δεν θα χρειαστεί να πάρετε χημειοθεραπεία ή να κάνετε ακτινοβολία. Στο μελάνωμα αυτό θα εξαρτηθεί από το στάδιο του, στα αρχικά στάδια δεν απαιτείται, αλλά σε προχωρημένα θα χρειαστεί.

Όπως προαναφέραμε οι αφαιρέσεις δερματικών καρκίνων πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και με μεθόδους Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (τομέας στον οποίο είναι το Master της Dr Ζωγράφου) και έτσι μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας μετά από μερικές ημέρες (συνήθως 2-3 ημέρες).

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση όλων των ατόμων που ενδιαφέρονται να αφαιρέσουν ένα δερματικό καρκίνο, ειδικά εάν αυτός είναι στην περιοχή του προσώπου. Αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες οι οποίοι είναι οι εξής:

Περιοχή του σώματος: Κάποιες περιοχές του σώματος είναι γνωστό ότι επουλώνουν καλύτερα από κάποιες άλλες, για παράδειγμα οι περιοχές του στήθους, του ντεκολτέ και των ώμων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν χηλοειδή κατά τις χειρουργικές αφαιρέσεις με νυστέρι.

Τρόπος αφαίρεσης: Όπως προαναφέραμε η αφαίρεση με Mohs, εκεί όπου μπορεί να γίνει δίνει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα από άποψη σημαδιού, σε σχέση με την απλή αφαίρεση με νυστέρι. Αυτό συμβαίνει καθώς η Mohs μέθοδος αποφεύγει την αφαίρεση περίσσειας υγιούς ιστού, γύρω από τα όρια του καρκίνου και βγάζει με ασφάλεια μόνο τα καρκινικά κύτταρα και ως εκ τούτου συνδέεται με καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα και έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επουλωθεί η περιοχή με ελάχιστες ουλές, σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση.

Τεχνικές και Χειρουργικές Ικανοτητες του Γιατρού: Μεγάλο ρόλο στην έκβαση της αφαίρεσης και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα έχει και η σωστή επιλογή Γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να είναι Δερματοχειρουργός ή Πλαστικός Χειρουργός με άριστη γνώση της ανατομίας και πολυετή χειρουργική εμπειρία. Μην πείθεστε από πολύ χαμηλές τιμές και εμπιστεύεστε την υγεία σας στα χέρια μη ειδικών Γιατρών ή αρχάριων, καθώς μετά θα χρειαστεί να πληρώσετε διπλά και τριπλά σε εξειδικευμένους Γιατρούς για να σας διορθώσουν. Στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics η αφαίρεση των δερματικών καρκίνων γίνεται μόνο από την Επιστημονική Διευθύντρια Dr Ζωγράφου, που είναι η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα και κατέχει Μεταπτυχιακό Master στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, με πολυετή εξειδίκευση και εμπειρία στους δυσπλαστικούς σπίλους και στο δερματικό καρκίνο και εκατοντάδες ασθενείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Επούλωση του κάθε ατόμου: Μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι ικανότητες επούλωσης κάθε ατόμου. Κάποιο άνθρωποι επουλώνουν πολύ καλά και γρήγορα και άλλοι αργούν και επουλώνουν με δημιουργία ατροφικών ή υπερτροφικών ουλών. Αυτό είναι μια συνηθισμένη ερώτηση στους ασθενείς στο εξωτερικό πριν από τα χειρουργεία τους… Are you a Good Healer or a Poor Healer?

Πιστή ακολούθηση μετεγχειρητικών οδηγιών: Σημαντικό ρόλο έχουν επίσης και οι μετεγχειρητικές οδηγίες και η πιστή εφαρμογή αυτών από τα άτομα που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική αφαίρεση. Συχνά από μη σωστή τήρηση οδηγιών και εφαρμογή πίεσης στην εγχειρητική περιοχή (πχ έντονη γυμναστική με άρση βάρους, όταν η περιοχή ακόμη επουλώνει), εμφανίζεται σταδιακή διάνοιξη ενός τραύματος και “διαπλάτυνση” της εγχειρητικής ουλής (distension of scar) και ενώ η περιοχή επούλωνε αρχικά σωστά, κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αφαίρεση των ραμμάτων αρχίζει να πλαταίνει και να μεγαλώνει η λεπτή γραμμή που αρχικά υπήρχε και να φαίνεται άσχημα. Για αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Γιατρών.

Εκτός από την αρχική διάγνωση και θεραπεία τους, ένας ακόμη λόγος που επισκέπτονται τις Κλινικές μας άτομα από όλη την Ελλάδα, είναι και η επιθυμία τους για διόρθωση μετεγχειρητικών ουλών, καθώς στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics διαθέτουμε υπερσύγχρονα αναπλαστικά Lasers, που μετά από κάποιες συνεδρίες εξαλείφουν τις παλιές ουλές. Μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι θεραπείες μας και για αυτό στις Κλινικές μας εφαρμόζονται ιατρικά αναπλαστικά πρωτόκολλα, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.

Η Mohs Χειρουργική ενδείκνυται για:

  • Δερματικούς καρκίνους, που εντοπίζονται σε ανατομικά ευαίσθητες περιοχές, όπως στην μύτη, τα αυτιά, την περιοφθαλμική χώρα και τα χείλη, όπου η μέγιστη δυνατή διατήρηση υγιούς ιστού, με παράλληλη 100% ολοκληρωτική αφαίρεση του καρκίνου, είναι εξαιρετικά σημαντική για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους.
  • Ενδείκνυται επίσης για υποτροπιάζοντες καρκίνους, που έχουν υποτροπιάσει μετά από προηγούμενο χειρουργείο, όπως επίσης και για καρκίνους που δεν έχουν εξαιρεθεί ολοκληρωτικά, μετά από προηγούμενο χειρουργείο.
  • Ενδείκνυται για καρκίνους, που δεν είναι πλήρως περιγεγραμμένοι και έχουν μη σαφή ορατά όρια, για το που ξεκινά και που τελειώνει ο καρκίνος με γυμνό μάτι.
  • Επίσης, ενδείκνυται για καρκίνους που είναι επιθετικοί, στην αρχική διαγνωστική βιοψία, όπως για παράδειγμα ο διηθητικός τύπος βασικοκυτταρικού καρκίνου.
  • Είναι επίσης θεραπεία επιλογής, για καρκίνους που αναπτύσσονται σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, σε ασθενείς με λέμφωμα και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η χειρουργική επέμβαση Mohs θεωρείται οικονομικά αποδοτική, λόγω του υψηλού ποσοστού ίασης και της δυνατότητας για λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις και ιστολογικές εξετάσεις, σε σύγκριση με την απλή συμβατική εκτομή. Με τη χειρουργική επέμβαση Mohs, οι ασθενείς συνήθως υποβάλλονται σε μία μόνο επέμβαση, που περιλαμβάνει τόσο την ιστολογική εξέταση του καρκίνου, όσο και την τελική αποκατάσταση του ελλείμματος. Αντίθετα, η απλή συμβατική εκτομή μπορεί να απαιτήσει πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και πρόσθετες ιστολογικές εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν τόσο οικονομική, όσο και ψυχολογική επιβάρυνση για τον ασθενή. Κάθε πρόσθετη χειρουργική επέμβαση και εξέταση, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η χειρουργική επέμβαση Mohs από την άλλη, γίνεται με μία μόνο επέμβαση και η τελική τιμή περιλαμβάνει όλα αυτά τα έξοδα (αφαίρεσης, ιστολογικής εξέτασης και πλαστικής αποκατάστασης), χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για τον ασθενή. Αυτή η βελτιωμένη προσέγγιση, μπορεί να κάνει τη χειρουργική επέμβαση Mohs, πιο αποδοτική οικονομικά. Επιπλέον, το υψηλό ποσοστό ίασης της χειρουργικής επέμβασης Mohs, μειώνει την πιθανότητα υποτροπής, εξοικονομώντας στον ασθενή το κόστος από περαιτέρω θεραπείες, χειρουργικές επεμβάσεις και συναφείς δαπάνες στο μέλλον.

Ενώ το κόστος της χειρουργικής επέμβασης Mohs, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η τοποθεσία, το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του καρκίνου, θεωρείται γενικά ως μια θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, που είναι value for money και αξίζει τα χρήματα της. Σε κάθε περίπτωση και λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της επέμβασης, που έχει να κάνει με την υγεία του ασθενούς, στις Κλινικές μας προσπαθούμε να παρέχουμε αυτή την εξαιρετικά ευεργετική τεχνική, σε προσιτές τιμές για όλους τους ασθενείς μας.

Άτομα που έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος είναι ιδιαίτερα επιρρεπή και έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ξανά καρκίνο του δέρματος σε κάποιο άλλο σημείο. Ασθενείς που διαγνώστηκαν με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος έχουν 50% πιθανότητα επανεμφάνισης του ίδιου τύπου καρκίνου σε άλλο σημείο στην πενταετία. Για αυτό το λόγο, συνιστάται τακτική επανεξέταση – κάθε περίπου 6 μήνες από εξειδικευμένο Δερματολόγο.

Η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την εύρυθμη λειτουργία του, απαιτεί μόνο μια ημερήσια 10λεπτη έκθεση των χεριών και του προσώπου στον ήλιο. Σίγουρα από το καθημερινό αυτό 10λεπτο δεν πρόκειται να πάθετε καρκίνο του δέρματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και σε άλλα σημεία του σώματος σας:

  • Περιορίστε την έκθεσή σας στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία και ειδικά τις ώρες 13.00 – 17.00
  • Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό ευρέος φάσματος όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Το ευρύ φάσμα θα βοηθήσει στην προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB
  • Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον SPF 30 στο αντηλιακό σας και εφαρμόστε το συχνά
  • Αποφύγετε τη χρήση Solarium (η χρήση Solarium για πρώτη φορά σε ηλικίες κάτω των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά σχεδόν 60%)
  • Πραγματοποιήστε μόνοι σας, μια μηνιαία αυτοεξέταση δέρματος, με βάση τον κανόνα ABCDE (μπουλετακια)

Ναι, ορισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα το μελάνωμα, μπορούν να εξαπλωθούν (να κάνουν μετάσταση) σε άλλα όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Το ακανθοκυτταρικό εάν αφεθεί για αρκετό καιρό χωρίς θεραπεία, μπορεί και αυτό να δώσει μεταστάσεις, ενώ το βασικοκυτταρικό δεν δίνει σχεδόν ποτέ μεταστάσεις.

Derm Plastic Surgeon Clinic
error: Content is protected !!