Σήμερα, το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και παρόλο που ως τύπος καρκίνου του δέρματος έχει το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης, εντούτοις ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Είναι εξαιρετικά επιθετικός τύπος καρκίνου, που δίνει μεταστάσεις σε λεμφαδένες και απομακρυσμένα όργανα, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ζωτικής σημασίας.
Διάρκεια Θεραπείας | 1 ώρα |
Διάρκεια Αποτελέσματος | Μόνιμο |
Επίπεδο Πόνου | Απόλυτα Ανεκτό |
Αναισθησία | Τοπική Αναισθησία |
Κόστος Συνεδρίας | Από 500€ |
Εμφάνιση Αποτελέσματος | Ορατό αμέσως μετά |
Διάρκεια Αποθεραπείας | Από 4 - 7 ημέρες |
Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας, εξού και το όνομά του. Τα μελανοκύτταρα είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος μας και για τον σχηματισμό των σπίλων. Το μελάνωμα σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος που προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας, εμφανίζεται συχνά και στο δέρμα νέων ανθρώπων και είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε άτομα 15-35 ετών. Το μελάνωμα προσβάλλει κυρίως τη λευκή φυλή και είναι σπάνιο στη μαύρη και την κίτρινη. Η μέση ηλικία διάγνωσης υπολογίζεται στα 55 έτη, ενώ και τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου.
Κλινικά το μελάνωμα συνήθως εμφανίζεται με μια αλλαγή ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου (ελιάς) στο μέγεθος, στη μορφή και στο χρώμα του. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί de novo και ως νέος σπίλος, ο οποίος είναι μαύρος, σκουρόχρωμος και έχει γενικότερα “ανώμαλη όψη”. Συμπτώματα που μπορεί να το συνοδεύουν είναι ο κνησμός, η αιμορραγία και η εφελκίδα πάνω του (επικάλυψη με κρούστα).
Συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα. Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα.
Οι 3 αναπτύσσονται σε κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ ο 4ος αναπτύσσεται ραγδαία και έχει συνήθως κακή πρόγνωση.
Επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα – είναι ο συχνότερος τύπος μελανώματος σχεδόν το 70% του συνόλου των μελανωμάτων, εμφανίζεται κυρίως σε νέους ηλικίας 20-40 ετών. Εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εξελίσσεται σε οζώδες μελάνωμα.
Μελάνωμα επί κακοήθους φακής (lentigo maligna) – εμφανίζεται κυρίως σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές που έχουν υποστεί χρόνια βλάβη από τον ήλιο, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός, σε ηλικιωμένους ανθρώπους συνήθως άνω των 60 ετών. Οι κακοήθεις φακές μοιάζουν με μεγάλες, ακανόνιστου σχήματος μελαχρωματικές κηλίδες.
Μελάνωμα των άκρων (πέλματα, παλάμες, νύχια) – Εμφανίζεται συχνότερα σε σκουρόχρωμους φωτότυπους και έχει γρήγορη εξέλιξη.
Οζώδες μελάνωμα (η πιο επιθετική μορφή) – αποτελεί το 10-15% των περιπτώσεων και συνήθως όταν διαγιγνώσκεται είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εμφανίζεται ως εξόγκωμα στο δέρμα (οζίδιο εξού και το όνομά του) και είναι συνήθως μπλε ή μαύρου χρώματος, ενώ συχνά μπορεί να έχει και ροζ έως κόκκινο χρώμα. Σε αυτόν τον τύπο ανήκει και το αμελανωτικό μελάνωμα που εμφανίζεται ως ένα οζίδιο στο χρώμα του δέρματος και εξαιτίας ακριβώς αυτής της άτυπης εικόνας του καθυστερεί και η διάγνωσή του.
Άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της γενετικής προδιάθεσης. Έχει αποδειχθεί πως η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, οφείλεται και σε κληρονομικά αίτια. Πιο συγκεκριμένα, άτομα των οποίων κάποιος από τους γονείς ή τα αδέρφια έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και τα ίδια. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος έχουν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα, σε σχέση με τα άτομα χωρίς ιστορικό.
Έχουν περίπου 10% πιθανότητα να αναπτύξουν δερματικούς καρκίνους και μελάνωμα.
Τελικά ποιοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα; Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Εάν η απάντηση σας είναι καταφατική στις περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο Δερματολογο, προκειμένου να γίνει Δερματοσκόπηση και Χαρτογράφηση Σπίλων.
Η γρήγορη διάγνωση του μελανώματος κυριολεκτικά σώζει ζωές και για αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση όλων μας, σχετικά με την σημασία της αυτοεξέτασης του δέρματος μας, με τον κανόνα ABCDE.
Ο κανόνας της αυτοεξέτασης ή αλλιώς, κανόνας «ABCDE» στηρίζεται στα εξής χαρακτηριστικά:
Α (Asymmetry – Ασυμμετρία)
Το σχήμα του μισού σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό του σπίλου
Β (Border – Όρια)
Τα όρια είναι ασαφή και ανομοιόμορφα και όχι ομαλά
C (Colour – Χρώμα)
Υπάρχει ανομοιομορφία στο χρώμα, με πολλά χρώματα μαζί
D (Diameter – Διάμετρος)
Η διάμετρος είναι συνήθως μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά (mm) ή έχει αυξηθεί σε μέγεθος η ελιά σε σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα
E (Evolving – Εξέλιξη)
Η ελιά (σπίλος) αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα ή εμφάνιση
Εάν εντοπίσετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο Δερματολόγο.
Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση σε Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με δερματοσκόπηση.
Σε περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ τυπική και χαρακτηριστική, ο Δερματολόγος βάζει κλινικά την διάγνωση του Μελανώματος και θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της βλάβης και όχι ενός μέρους αυτής ως βιοψία (προσοχή σε ύποπτες για μελάνωμα μελαγχρωματικές βλάβες απαγορεύεται να γίνει βιοψία ενός μόνο μέρους της βλάβης και θα πρέπει να αφαιρείται ολόκληρη), προκειμένου να γίνει με ακρίβεια η ιστολογική διάγνωση του μελανώματος και ειδικά του βαθμού διήθησής του (Breslow Thickness) και του σταδίου του (Στάδιο 1-5).
Σε περίπτωση που η ύποπτη βλάβη δεν είναι τυπική και δεν είναι χαρακτηριστική κατά την δερματοσκόπηση, για να μπορέσει με ασφάλεια να την διαγνώσει ως Μελάνωμα ο Δερματολόγος, θα πρέπει και πάλι να γίνει χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της ύποπτης βλάβης (προσοχή και όχι ενός μόνο μέρους της με βιοψία) για να γίνει σωστή ιστολογική διάγνωση.
Είναι καταστροφικές οι περιπτώσεις μελανωμάτων, στις οποίες δεν έγινε σωστή προσέγγιση από την αρχή από εξειδικευμένους Δερματολόγους και ακόμη καλύτερα Δερματοχειρουργούς και στις οποίες έγινε βιοψία μόνο ενός μέρους της βλάβης, με αποτέλεσμα μετά να έχει χαθεί η δυνατότητα σωστής ιστολογικής κατάταξης του Μελανώματος, με βάση τον βαθμό διήθησής του (Breslow Thickness), που είναι απαραίτητο για την σωστή μετέπειτα θεραπεία του μελανώματος. Για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ποιο Γιατρό θα απευθυνθείτε από την αρχή. Ο καλύτερος Γιατρός για την σωστή διάγνωση είναι είτε πιστοποιημένος MOHS Χειρουργός, είτε Δερματοχειρουργός με μεγάλη εμπειρία στους Καρκίνους Δέρματος.
Η χειρουργική βιοψία ολόκληρης της μελαγχρωματικής βλάβης, είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος διάγνωσης του μελανώματος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να σας αντιμετωπίζουν τις βλάβες αυτές με άλλες, ΜΗ χειρουργικές μεθόδους (πχ διαθερμοπηξία, καυτηρίαση, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, αφαίρεση με Laser, απόξεση κτλ).
Δυστυχώς πολλοί ασθενείς με ύποπτες βλάβες, λόγω μη σωστής πληροφόρησης αντιμετωπίζονται λανθασμένα από Γενικούς Γιατρούς ή Γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Συνήθως οι Γιατροί που δεν είναι Δερματοχειρουργοί, καθώς δεν γνωρίζουν να διαγνώσουν σωστά και να χειρουργήσουν, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις βλάβες αυτές με μη χειρουργικές μεθόδους, από το να παραπέμψουν τους ασθενείς αυτούς σε Δερματοχειρουργούς. Έτσι δεν γίνεται σωστή διάγνωση έγκαιρα με αποτέλεσμα ο καρκίνος να παραμένει στο δέρμα και να διηθεί σε βάθος την περιοχή σε ακόμη χειρότερη και πιο επιθετική μορφή.
Σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά Clark, τα μελανώματα χωρίζονται ιστολογικά σε πέντε επίπεδα διήθησης, ανάλογα με το βάθος του δέρματος στο οποίο έχει εξαπλωθεί το μελάνωμα. Τα στάδια αυτά είναι τα παρακάτω:
Στάδιο 1: το μελάνωμα εντοπίζεται την βασική μεμβράνη της επιδερμίδας, στο σημείο συνάντησης της επιδερμίδας με το χόριο.
Στάδιο 2: το μελάνωμα επεκτείνεται στη θηλώδη στιβάδα του χορίου.
Στάδιο 3: επέκταση του μελανώματος στο όριο μεταξύ θηλώδους και δικτυωτής στιβάδας του χορίου.
Στάδιο 4: διήθηση της δικτυωτής στιβάδας.
Στάδιο 5: διήθηση των υποδόριων ιστών, όπως και του λιπώδους ιστού.
Το στάδιο του μελανώματος επηρεάζει τις πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης. Οι πρώιμες μορφές μελανώματος είναι σταδίου 0 και 1.
Στο στάδιο 0, ο καρκίνος είναι μη διηθητικός και δεν έχει προχωρήσει πέρα από την επιδερμίδα.
Στο στάδιο 1, ο καρκίνος έχει εισχωρήσει μέσα στο χόριο, ωστόσο ο όγκος είναι μικρός και δεν υπάρχουν σημεία που δείχνουν υψηλό κίνδυνο μετάστασης σε παρακείμενους λεμφαδένες ή εσωτερικά όργανα. Στα πρώιμα στάδια, όπως το στάδιο 0 και 1, η χειρουργική αφαίρεση είναι συχνά αρκετή για την ίαση.
Στο στάδιο 2 και 3, οι όγκοι είναι τοπικοί, συνήθως μεγαλύτεροι από 1 χιλιοστό σε βάθος και δεν υπάρχουν ενδείξεις υψηλού κινδύνου μετάστασης σε παρακείμενους ιστούς. Μπορεί να είναι μέσου ή υψηλού κινδύνου μελανώματα και ίσως απαιτείται μόνο χειρουργική αφαίρεση και παρακολούθηση ή αφαίρεση και χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Στα στάδια 4 και 5, το μελάνωμα έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα του σώματος και η θεραπευτική μέθοδος θα εξαρτηθεί από που και πόσες είναι οι μεταστάσεις και το προσδόκιμο επιβίωσης.
Με το αποτέλεσμα της πρώτης χειρουργικής αφαίρεσης και την ιστολογική κατάταξη του μελανώματος κι έχοντας στα χέρια μας και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων και των αξονικών (για να δούμε εάν υπάρχουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα) γίνεται και η σταδιοποίηση της νόσου.
Πάντα εφαρμόζεται περαιτέρω χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια από 1 – 3 εκατοστά γύρω από την ήδη εξαιρούμενη περιοχή της πρώτης χειρουργικής αφαίρεσης και ανάλογα το στάδιο γίνεται και αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα. Αν ο λεμφαδένας αυτός δεν έχει προσβληθεί, συνήθως δεν εφαρμόζεται κάποια επιπλέον χειρουργική αφαίρεση.
Αν όμως έχει προσβληθεί συνιστάται αφαίρεση των λεμφαδένων και λεμφαδενικός καθαρισμός της περιοχή, καθώς επίσης και χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, εκεί όπου χρειάζεται. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και ανοσοθεραπεία.
Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιορισμένα πλαίσια στο μελάνωμα λόγω του ότι το μελάνωμα δεν είναι ιδιαίτερα ακτινοευαίσθητος όγκος. Χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες η χειρουργική αφαίρεση είναι δυσχερής ή ανέφικτη σε πολύ ηλικιωμένα άτομα.
Επίσης όταν ο λεμφαδενικός καθαρισμός δεν είναι ριζικός ή όταν δεν είναι τεχνικά εφικτός, τότε μπορεί να εφαρμοστεί η ακτινοθεραπεία.
Τέλος χρησιμοποιείται και σε τοπικές μεταστάσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ως παρηγορητική θεραπεία, όπως επίσης και στις οστικές και εγκεφαλικές μεταστάσεις ως μέθοδος αντιμετώπισης των μεταστάσεων και ανακούφισης του ασθενούς.
Στο μελάνωμα έχουν καταγραφεί πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις. Περίπου το 50% των ασθενών με μελάνωμα παρουσιάζουν μία σωματική μετάλλαξη ΒRAF V600, το 20% των ατόμων με μελάνωμα έχουν NRAS μεταλλάξεις και μεταλλάξεις NF-1 υπάρχουν σε ποσοστό περίπου 10% έως 15% των ατόμων με μελάνωμα.
Για όλους αυτούς του τύπους μεταλλάξεων υπάρχουν πλέον οι αντίστοιχες στοχευμένες μοριακές θεραπείες.
Στο προχωρημένο μελάνωμα εφαρμόζεται θεραπευτικά και η ανοσοθεραπεία που είναι μια νεότερη μορφή θεραπείας, με ειδικούς θεραπευτικούς παράγοντες που στοχεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ipilimumab, (anti-CTLA-4 αντίσωμα) έχει εγκριθεί πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος καθώς φαίνεται να βελτιώνει τη συνολική επιβίωση των ασθενών.
Είναι θεραπεία που εφαρμόζεται συνεπικουρικά μαζί με την χειρουργική αφαίρεση σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα. Σήμερα, είναι διαθέσιμος ένας μεγάλος αριθμός χημειοθεραπευτικών παραγόντων που έχουν ανάλογη αποτελεσματικότητα.
Η χημειοθεραπεία οδηγεί σε υποστροφή των όγκων και μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτόν και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης στους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.
Οι Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics είναι εξειδικευμένες Κλινικές Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Στους χώρους μας γίνονται καθημερινά, διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από τους Δερματολόγους και τους Πλαστικούς Χειρουργούς των Κλινικών, που έχουν εξειδικευτεί στην μέθοδο Δερματοσκόπησης και Χαρτογράφησης και όχι από ανειδίκευτους γιατρούς ή ακόμη χειρότερα μη γιατρούς, όπως συμβαίνει σε κάποιους άλλους ιατρικούς χώρους, που έχουν την φιλοσοφία της αλυσίδας.
Στις Κλινικές μας διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ιατρικά χειρουργικά Laser, όμοια με αυτά των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και η αφαίρεση των δερματικών καρκίνων γίνεται μόνο από την Dr Ζωγράφου, που είναι Επιστημονική Διευθύντρια των Κλινικών μας και η μοναδική πιστοποιημένη Mohs Χειρουργός στην Ελλάδα.
Σε εμάς η αφαίρεση του μελανώματος αντιμετωπίζεται ως ιατρική χειρουργική πράξη και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και η δέουσα προσοχή και επιμέλεια, τόσο κατά την αφαίρεση, όσο και στην περίοδο της αποθεραπείας του ασθενή μας. Εξάλλου μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι αφαιρέσεις μας και για αυτό οι Κλινικές μας διαθέτουν ιατρικά αναπλαστικά Laser, που χρησιμοποιούνται μετά τις αφαιρέσεις, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.
Meet the Derm & Plastic Way of Life – Σε εμάς η αφαίρεση του μελανώματος δεν είναι μόνο ιατρική υπηρεσία, αλλά περιποίησή σας σε premium χώρους, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ασφαλείας, εξαερισμών των χώρων και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που σας παρέχονται. Γιατί είναι σημαντικό για εσάς, πέρα από τα καλά μηχανήματα, να αισθάνεστε όμορφα και να σας περιποιούνται σε όμορφους και καλαίσθητους χώρους και όχι να κάνετε ιατρικές πράξεις σε χώρους παλιούς και καταθλιπτικούς, με αμφίβολες συνθήκες υγιεινής και ελέγχων.
Η φιλοσοφία μας είναι Luxury at Affordable Prices (Πολυτέλεια σε Προσιτές Τιμές) και αυτό που μας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους, είναι ότι εδώ θα βρείτε ιατρικές υπηρεσίες με τα υψηλότερα standards, σε χώρους πολυτελείας, με maximum αποτέλεσμα και σε προσιτές τιμές. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κλείσετε το ραντεβού σας, σε μία από τις δύο υπερσύγχρονες Κλινικές μας, όπου και σας θα ενημερώσουμε για τα ιατρικά μας πρωτόκολλα!
Εάν εντοπίσετε κάποια από τις αλλαγές που θα δείτε στο βίντεο αυτό σε μια ελιά, μιλήστε αμέσως με κάποιον εξειδικευμένο Δερματολόγο.
Η σωστή διάγνωση γίνεται με εξέταση από Δερματολόγο και έλεγχο της ύποπτης βλάβης με δερματοσκόπηση.
Σε περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ τυπική και χαρακτηριστική, ο Δερματολόγος βάζει κλινικά την διάγνωση του Μελανώματος και θα πρέπει να ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της βλάβης και όχι ενός μέρους αυτής ως βιοψία.
Αλήθεια: Είναι αλήθεια ότι το Μελάνωμα είναι πιο συχνό σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, παρόλα αυτά μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των τύπων δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πιο σκούρο δέρμα. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε περιοχές που δεν εκτίθενται συνήθως στον ήλιο, όπως οι παλάμες, τα πέλματα των ποδιών και τα γεννητικά όργανα.
Αλήθεια: Ενώ το Μελάνωμα αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο σε προϋπάρχοντες σπίλους, μπορεί επίσης να εμφανιστεί de novo ως νέος σπίλος, ο οποίος είναι μαύρος, σκουρόχρωμος και έχει γενικότερα “ανώμαλη όψη”. Συμπτώματα που μπορεί να το συνοδεύουν είναι ο κνησμός, η αιμορραγία και η εφελκίδα πάνω του (επικάλυψη με κρούστα). Η γρήγορη διάγνωση του μελανώματος κυριολεκτικά σώζει ζωές και για αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση όλων μας, σχετικά με την σημασία της αυτοεξέτασης του δέρματος μας, με τον κανόνα ABCDE.
Αλήθεια: Τα Solarium εκπέμπουν επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Η χρήση Solarium δεν είναι καθόλου ασφαλής και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από νεαρά άτομα. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει Solarium έστω μία φορά, έχουν 20% ψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα, έναντι όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Εάν η πρώτη χρήση του Solarium είναι σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 60%.
Αλήθεια: Ενώ το Μελάνωμα είναι πιο κοινό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών ενηλίκων και ακόμη και των παιδιών. Είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος σε νεαρά άτομα ηλικίας 15 – 35 ετών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Δέρματος:
Συνηθέστερα σημεία εμφάνισης είναι κυρίως η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια και λιγότερο συχνά το πρόσωπο, καθώς επίσης και τα γεννητικά όργανα. Στους άντρες εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα. Εκτός από το δέρμα, το μελάνωμα σπανιότερα εμφανίζεται στους βλεννογόνους (στόμα, γεννητικά όργανα) και στον οφθαλμό.
Ναι, είναι δυνατόν να συμβεί αυτό. Ένας σπίλος που εκτίθεται στον ήλιο και μεγαλώνει με τον καιρό μπορεί να εξελιχθεί σε Μελάνωμα. Δηλαδή μπορεί από απλός σπίλος να μετατραπεί σε δυσπλαστικό. Ο δυσπλαστικός σπίλος είναι ουσιαστικά ένα στάδιο πριν το μελάνωμα, γι’ αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και άμεση αφαίρεση.
Η χειρουργική αφαίρεση του Μελανώματος θεωρείται γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Η χρήση τοπικής αναισθησίας, διασφαλίζει ότι οι ασθενείς δεν αισθάνονται ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο Γιατρός θα χορηγήσει την τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνετε άνετοι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Μετά την αφαίρεση είναι σύνηθες, οι ασθενείς να αισθάνονται ελάχιστη ενόχληση και ευαισθησία στο χειρουργικό σημείο, ωστόσο είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτή η ελάχιστη ενόχληση μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη και συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια μέρα.
Στα αρχικά στάδια του μελανώματος η χειρουργική αφαίρεση παρέχει πλήρη ίαση. Στα προχωρημένα όμως στάδια δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ίασης. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση σε περίπτωση υπόνοιας μελανώματος.
Οι συχνότερες μεταστάσεις που δίνει το μελάνωμα είναι στα οστά, στο ήπαρ, στον πνεύμονα και στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μπορεί να μετασταθεί και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και από τον τύπο του μελανώματος. Όταν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο το προσδόκιμο ζωής στην πενταετία ανέρχεται στο 98%, αν έχουν προσβληθεί και λεμφαδένες είναι στο 64% και αν υπάρχουν μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα στο 23%.
Όπως προαναφέραμε οι αφαιρέσεις Μελανώματος πραγματοποιούνται στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics με τοπική αναισθησία και με μεθόδους Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (τομέας στον οποίο είναι το Master της Dr Ζωγράφου) και έτσι μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας άμεσα.
Εκτός από την αρχική διάγνωση και θεραπεία τους, ένας ακόμη λόγος που επισκέπτονται τις Κλινικές μας άτομα από όλη την Ελλάδα, είναι και η επιθυμία τους για διόρθωση μετεγχειρητικών ουλών, καθώς στις Κλινικές Derm & Plastic Surgery Clinics διαθέτουμε υπερσύγχρονα αναπλαστικά Lasers, που μετά από κάποιες συνεδρίες εξαλείφουν τις παλιές ουλές. Μας απασχολεί εξίσου το ίδιο με εσάς, το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι θεραπείες μας και για αυτό στις Κλινικές μας εφαρμόζονται ιατρικά αναπλαστικά πρωτόκολλα, για να εξομαλύνουν το δέρμα και να δώσουν ένα άρτιο, αισθητικά αποτέλεσμα, ώστε η περιοχή να φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.
Εάν έχετε κάποια απορία για τη θεραπεία αυτή, που δεν απαντήθηκε στο κείμενο παραπάνω, στείλτε την ερώτηση σας στη Γιατρό. Μη στέλνετε ερωτήσεις για κόστος και τιμές θεραπείας, καθώς αυτές διαμορφώνονται μόνο μετά από αξιολόγηση, είτε από κοντά στις Κλινικές μας, είτε με Online Αξιολόγηση.
Κλείστε ραντεβού και ελάτε σε μία από τις Κλινικές μας ή εάν δεν έχετε χρόνο ή μένετε μακριά, ζητήστε πρώτα ραντεβού για βιντεοκλήση και ελάτε μετά για την θεραπεία σας.